Kunstenaar Luuk overhandigt een zelfgeschilderd schilderij aan clustermanager Heleen van de Pijpekamp.
Kunstenaar Luuk overhandigt een zelfgeschilderd schilderij aan clustermanager Heleen van de Pijpekamp.

Zideris locatie De Koperwiek officieel geopend

Algemeen Algemeen

Zideris is een kleinschalige organisatie die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunen bij wonen, werk en dagbesteding. In de gemeente De Bilt heeft Zideris drie plekken waar gewoond kan worden.

door Marijke Drieenhuizen

Afgelopen zomer is de locatie in Maartensdijk gesloten en is de nieuwe locatie in De Koperwiek in Bilthoven geopend. Aan de Groenekanseweg in De Bilt en de Massijslaan in Bilthoven liggen de twee andere locaties. Op 29 juni zijn de eerste bewoners gaan wonen in De Koperwiek. Afgelopen vrijdag was de officiële opening van de nieuwe locatie in aanwezigheid van de bewoners, hun familie en vele vrijwilligers.

Het verzorgingshuis De Koperwiek maakt onderdeel uit van Stichting De Bilthuysen, een collega-werkmaatschappij van Stichting De Opbouw waar Zideris ook deel van uit maakt. Zideris heeft lang gezocht naar een goede vervangende plek voor de gedateerde locatie in Maartensdijk. Toen De Koperwiek vrij kwam door leegstand was de keuze snel gemaakt. Zideris maakt, na de verbouwing, gebruik van de eerste en tweede verdieping en heeft op de begane grond een ruimte voor dagbesteding voor senioren en voor 's avonds en het weekend als ontmoetingsplek voor de meest zelfstandige groep bewoners.

Zideris Bilthoven
Dertig bewoners zijn inmiddels verhuisd naar De Koperwiek. Zij hebben ruime appartementen of studio's om in te wonen. De appartementen bestaan uit een ruime woonkamer met een keukenblok, een slaapkamer en een badkamer. Alle bewoners hebben een sleutel van hun appartement en een eigen deurbel. Op elke etage is een ontmoetingsruimte waar onder andere samen gegeten kan worden. Lycette is één van de bewoners met een eigen appartement. 'Ik ben heel blij dat ik hier ben gaan wonen. In het begin was het best wel wennen, maar nu is het goed. Maar ik mis Maartensdijk best wel'.

Luuk en Annette zijn al 15 jaar verloofd. Ze woonden eerder op de Massijslaan maar zijn nu verhuisd naar De Koperwiek. Beiden hebben een eigen appartement maar mogen ook nu weer eenmaal per week bij elkaar slapen. Wim is blij met zijn studio waar hij lekker zelf tv kan kijken. Mona heeft haar appartement heel mooi ingericht met veel nieuwe spullen. Voor haar is de verhuizing geslaagd want ze is verliefd geworden op medebewoner Wim. Arie is de oudste bewoners van Zideris in De Koperwiek. Hij is net 75 jaar geworden. 'Het is hier heel leuk en er is veel te beleven. Ik ben bijna nooit thuis'. De leiding vertelt dat hij een bankje in De Kwinkelier heeft ontdekt waar hij een mooi overzicht heeft op wat er allemaal gebeurd.

Schilderij
Na de speeches volgt de koffie en de taart. Dan overhandigt kunstenaar Luuk een zelfgeschilderd schilderij aan clustermanager Heleen van de Pijpekamp. Duidelijk De Koperwiek met heel veel ramen waarachter allemaal tafeltjes, stoelen en lampen zijn afgebeeld: wie meer werk kent van hem ziet het gelijk, dit is een echte Luuk. Daarna wordt iedereen uitgenodigd om deel te nemen aan de rondleidingen en appartementen van trotse bewoners te bekijken. Daarna volgt nog een gezellig samenzijn in het restaurant.

Samen wonen
De verhuizingen zijn goed verlopen, ook vanwege de mooie boekjes die iedereen persoonlijk kreeg met antwoorden op alle mogelijke vragen. De bewoners zijn aardig gewend. Wat nu gaat volgen is het echt samen wonen, vrienden maken, afspraken maken om bij elkaar te gaan eten, een spelletje te doen of gewoon tv kijken. De leiding gaat kijken wat er mogelijk is met de andere bewoners van De Koperwiek en de buurt en of er passende dagbesteding in de directe omgeving gevonden kan worden.

Lycette is blij met haar appartement maar mist soms nog wel eens Maartensdijk.