Logo vierklank.nl
Wethouder Madeleine Bakker krijgt bijstand van Lucas.
Wethouder Madeleine Bakker krijgt bijstand van Lucas.
Algemeen

Wethouder stroopt mouwen op bij Ronald McDonald Huis

Tijdens de Banenmarkt Vrijwilligers van Mens De Bilt afgelopen oktober boden, naast 'gewone' burgers, ook drie wethouders hun diensten aan voor een vrijwilligersklus. Eén van die wethouders was Madeleine Bakker-Smit. Door een bal te trekken uit een ballenbak kreeg zij de opdracht zich te vervoegen bij het Ronald McDonald Huis.

door Walter Eijndhoven

Het Ronald McDonald Huis, gelegen naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) op de Uithof, beschikt over ongeveer 170 vrijwilligers. Ondanks al die vele mensen die op vrijwillige basis hulp bieden aan de familieleden van zieke kinderen, is extra hulp altijd welkom. Karin van der Aa, huismanager bij het Ronald McDonald Huis, vertelt: 'Wij zijn blij met iedereen die ons ondersteunt, of zij ons nu voor een middagje in de week willen helpen, of meerdere dagen per week.Toen wij eind oktober dan ook hoorden dat de wethouder ons een middag wilde komen ondersteunen, zijn wij direct op zoek gegaan naar een leuke klus voor haar. Omdat het natuurlijk bijna kerst is, lag de klus eigenlijk al voor de hand: kerstbomen optuigen. Wij hebben drie bomen staan, dus wat is nuttiger, dan die drie bomen optuigen?'.

Vrijwilligers
Volgens Van der Aa is het lastiger dan ooit om vrijwilligers te werven. Velen melden zich aan voor een periode en zijn binnen de kortste keren weer verdwenen, of willen elders weer werk oppakken. Alhoewel, niet iedereen bindt zich voor kortere tijd aan een functie binnen het Ronald McDonald Huis. Eén van die vaste krachten is Marion. Zij komt hier elke week, al tien jaar lang. Ook Janneke werkt hier al tien jaar. Zij vertelt: 'Behalve mantelzorger voor mijn moeder, werk ik hier elke donderdagmiddag, gedurende drie uur. Het is heel dankbaar werk. Wij proberen het hier voor de ouders zo gezellig mogelijk te maken, terwijl hun kind wordt geopereerd in het WKZ. De ouders komen vaak van heinde en verre en dan is het fijn als zij hier op de afdeling hun natje en droogje hebben en eventueel kunnen overnachten'. Van der Aa vult aan: 'Van deze gelegenheid wil ik eigenlijk wel graag gebruik maken. Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Leuk te vermelden is nog dat wij veel vrijwilligers uit De Bilt hebben. Ook voor mannen, zo'n twintig vrijwilligers zijn man, hebben wij voldoende werk. Zij doen allerlei klussen voor ons in de tuin en ook voor bijvoorbeeld electra hebben wij hen altijd wel nodig'.

Optuigen
Intussen gaat de Biltse wethouder aan het werk. Drie kerstbomen moeten worden opgetuigd. Een heel werk. Gelukkig krijgt Madeleine bijstand van een wel heel jong 'vrijwilligertje', Lucas, twee jaar oud, uit Apeldoorn. Zijn zusje Elisa van zes jaar, wordt op dat moment geopereerd aan haar heup. Een heupafasie, zoals de artsen het noemen. Lucas en zijn ouders vinden in ieder geval genoeg afleiding tot de operatie voorbij is. Precies waar het Ronald McDonald Huis voor bedoeld is. En ook de wethouder heeft weer aan haar verplichtingen voldaan.

Meer berichten