Dominee Benedikte Bos.
Dominee Benedikte Bos.

Kerstfestival in Centrumkerk

Algemeen Algemeen

 door Guus Geebel

Op woensdag 23 december wordt in de Centrumkerk in Bilthoven om 20.00 uur voor het eerst een Festival of Lessons and Carols gehouden. Dit in navolging van een lange Engelse traditie. Tijdens dit 'liturgisch concert' klinken afwisselend Christmas Carols en schriftlezingen.

In de dienst ontvouwt zich in muziek en gesproken woord geleidelijk het kerstverhaal. Vanaf de eerste aankondigingen van de Messias tot de geboorte van Christus. In dit sfeervolle feest van lezingen en liederen wisselen samenzang en koorzang elkaar af. Veel klassieke kerstliederen die iedereen kan meezingen, enkele lezingen, maar geen preek.

Traditie
Woensdag is de vaste oefenavond van de cantorij en het kamerkoor. 'Cantor Celine Loef en ik bedachten, laten we met een heleboel mensen gaan zingen en met zijn allen in de kerstsfeer komen', vertelt dominee Benedikte Bos. 'Koor en kamerkoor waren er al en daaromheen hebben we dit bedacht. We noemen het een festival en hopen dat het een jaarlijkse traditie gaat worden.'   

Liederen
De gezongen liederen zijn onder andere: Once in Royal David's City, Adam lay ybounden, O little town of Bethlehem and Away in a manger, Nu daagt het in het oosten en Eer zij God in onze dagen. Koor en samenzang worden geleid door de vaste cantor van de kerk, Seline Loef. Soliste is Liesbeth Verweij, het orgel wordt bespeeld door Bob van der Linde, trompettist is Job Davidse en dominee Benedikte Bos heeft de algehele leiding. De Centrumkerk, Julianalaan 42, is woensdag 23 december open vanaf 19.30 uur. De aanvangstijd van het festival is om 20.00 uur. De entree is vrij en er is na afloop warme chocolademelk en glühwein. De kerk is dan fraai versierd en voor de carolsfeer staat bij de ingang een vuurkorf.