Lia en Teuni bezorgen een bomvol dorpshuis een hele leuke middag
Lia en Teuni bezorgen een bomvol dorpshuis een hele leuke middag

Westbroek ontmoet De Vrolijke Noot

Algemeen Westbroek

In een rap tempo werd dinsdagmiddag 1 december apparatuur uitgeladen en geïnstalleerd in Het Dorpshuis van Westbroek voor een optreden van De Vrolijke Noot. Lia Verheul trekt al zo'n 12 jaar door het land om muzikale verhalen te vertellen voor allerlei seniorenclubs, vrouwenverenigingen, ouderenbonden, zonnebloemverenigingen, enzovoort.

De voorstelling voor Westbroek Ontmoet is bijzonder, want het is de eerste keer voor eigen publiek. Het zaaltje stroomt vol bezoekers en extra stoelen worden bijgeplaatst. Als iedereen zit en koffie of thee heeft gekregen, vertelt Lia over, wat zij noemt, haar hobby: 'Al vanaf 2010 gaat mijn moeder met mij mee. Wij hebben daar allebei veel plezier in, maar we zijn er ook behoorlijk druk mee. Want het begon met enkele verhalen per jaar en is uitgegroeid tot twee verhalen per week. Regelmatig krijgt mijn moeder te horen: Ja het is heel leuk dat Lia gaat optreden, maar, Teuni, wat moet jij daar toch in vredesnaam bij doen iedere keer? Nou ja, dat gaan we u niet uitleggen, maar we gaan het u laten zien. Daarvoor neem ik u even mee terug in de tijd en ga ik u vertellen in het verhaal van De Oude Zolder'.

Herinneringen
De voorstelling begint: 'Bij het opruimen van de zolder van mijn ouders werd ik overspoeld door herinneringen. Herinneringen aan mijn jeugd, aan de jeugd van mijn ouders, aan het oude dorp… Bij iedere herinnering is ook een liedje mee van zolder gekomen. Speciaal daarvoor heb ik mijn moeder meegebracht, want zij zorgt ervoor dat de teksten van die liedjes op het scherm verschijnen. Het wordt een heel actieve middag, want het is de bedoeling dat u allemaal mee gaat zingen'.

Afvalscheiding
Het werd inderdaad een gezellige middag met bekende liedjes, uit volle borst meegezongen door de aanwezigen. Gemeenschappelijke herinneringen kwamen aan de orde, zoals: Met paard en wagen ging opa naar het land om de koeien te melken. Melkbussen op de wagen en dan met de hand melken. Zittend op zo'n klein melkkrukje, welke door middel van een riem aan je overall vast bleef hangen. En in de winter stonden de koeien in het achterhuis op stal met daarboven de hooizolder. Op het voorste gedeelte daarvan was zo'n meidenkamer gebouwd met een ouderwetse bedstee erin… De melkboer die aan de deur kwam met z'n kar, gevuld met melkbussen. Zelf moest je zorgen voor een melkemmertje of een pan waar de melk met een literschep ingegoten werd. Want flessen waren er nog niet. De schillenboer zorgde met zijn steekkar toen al voor gescheiden afval. Zelfs de postbode belde aan de deur, overhandigde de post en vertelde er meteen bij wie de afzender was…

Saamhorigheidsgevoel
Het werd een oergezellige middag en er werd nog een poos gezellig nagepraat. Wie nogmaals een optreden van De Vrolijke Noot wil meemaken kan voor informatie naar de website: www.lia-devrolijkenoot.nl. Verwarmd door zang en gezelligheid werd alvast vooruit geblikt naar volgend jaar, waar op 5 januari tuinder Jan de Rijk komt vertellen over de glastuinbouw bij Westbroek Ontmoet.    
(Karien Scholten)

Van de bijeenkomst van 1 december is een filmpje gemaakt

Afbeelding