De toekomstige locatie op de hoek Embrachementsweg en Vuursche Steeg. (foto Henk van de Bunt)
De toekomstige locatie op de hoek Embrachementsweg en Vuursche Steeg. (foto Henk van de Bunt)

Dat willen wij 'effe' kwijt…..

Algemeen Dat wil ik effe kwijt.....

Baarns College luistert niet naar bewoners van Lage Vuursche

Het Baarns College wil met de aanbieding van het ontwerpbestemmingsplan, Landelijke Gebied, Landgoed Pijnenburg een restaurant met parkeerterrein nabij Lage Vuursche 'doordrukken' ondanks dat veel bewoners van Lage Vuursche gegronde bezwaren hebben aangegeven.

De gemeente Baarn heeft met landgoed Pijnenburg en de Provincie Utrecht in 2012 een convenant gesloten over ruimtelijke ontwikkelingen op landgoed Pijnenburg. Een van deze ontwikkelingen betreft de realisatie van een restaurant met groot parkeerterrein bij de hoek van de Vuurse Steeg en Embranchementsweg, op een stuk grond dat Pijnenburg eind 2011 heeft aangekocht voor dit doel. De afspraken zijn tot stand gekomen zonder enige raadpleging van direct belanghebbenden en bewoners van Lage Vuursche.

Opmerkelijk
Dit is opmerkelijk voor een gemeente die volgens haar eigen website als doel heeft inwoners van de gemeente op een efficiënte, flexibele en transparante manier te bedienen, zo dicht mogelijk bij de inwoners. Te meer aangezien het College denkt het dorp te helpen met een parkeerplaats om zodoende de parkeerdruk in het dorp te verminderen.

Zodra de plannen van het convenant bekend werden, hebben omwonenden en inwoners van het met natuur omgeven dorp brieven aan het college gericht en gesprekken met de opeenvolgende wethouders gevoerd in de hoop het college op andere gedachten te brengen over het restaurant en het parkeerterrein. Zelfs een inspraakreactie op het voorontwerpbestemmingsplan ondertekend door 111 mensen en een enquête aangeboden aan het college waaruit bleek dat 80% van de ondervraagden geen theehuis met restaurant wil, heeft het College niet overtuigd.

Luisteren
Het feit dat er geen draagvlak is voor het restaurant en het parkeerterrein, behalve bij landgoed Pijnenburg zelf, is voor het College schijnbaar niet belangrijk. Op het argument dat de parkeerplaats niets als het beoogde toeristisch overstappunt zal gaan functioneren omdat er geen fietspad naar Lage Vuursche is of komt en het betreffende perceel ligt tussen percelen van andere grondeigenaren, wordt door het College niet eens inhoudelijk ingegaan. Het College laat het aan de raad om wel naar de bewoners te luisteren en een verstandige beslissing te nemen. Op 2 december zal de wethouder het ontwerpbestemmingsplan aan de raad presenteren en op 9 december zal de raad er formeel over debatteren. Het ontwerpbestemmingsplan is openbaar gemaakt op de website van de gemeente Baarn.
P. Bosch van Drakestein, G. Muijsson, M. Guensberg en M. Huntelaar (inwoners en omwonenden van Lage Vuursche)