Over het vrijwilligersbeleid van de gemeente De Bilt zijn de meningen binnen de diverse organisaties verdeeld.
Over het vrijwilligersbeleid van de gemeente De Bilt zijn de meningen binnen de diverse organisaties verdeeld.

Bilts vrijwilligersbeleid toe aan herziening?

Algemeen Algemeen

Vrijwilligers: 'meer dan de olie voor onze samenleving', een veelgehoorde kreet. Toch, door allerlei hoge eisen die aan de hedendaagse vrijwilliger worden gesteld, wordt het steeds moeilijker mensen te vinden. Daarom vond woensdag 25 november in H.F. Witte Centrum in De Bilt hierover een gedachtenwisseling plaats tussen het bestuur van de Partij van de Arbeid en vrijwilligers en hun organisaties.

door Walter Eijndhoven

Vrijwilligers doen veel voor en binnen onze samenleving: hulp verlenen aan ouderen, zorgen dat gehandicapten mee kunnen doen binnen de maatschappij of het draaiende houden van sportclubs. 'Het wordt voor onze vrijwilligers steeds moeilijker om aan allerlei eisen te voldoen die de maatschappij aan hen oplegt', aldus Erik van Esterik, gemeenteraadslid. Hij vervolgt: 'Neem nou de sportclubs. Veel vrijwilligers draaien gewoon hun uren achter de bar, maar vanaf volgend jaar wordt door de veranderde Drank- en Horecawet vereist dat er altijd een barvrijwilliger aanwezig is die een korte 'Instructie Verantwoord Alcoholgebruik' gevolgd heeft. De vereniging moet zelfs een register bijhouden van deze geïnstrueerde barvrijwilligers'.

Druk
Natuurlijk zijn niet alleen de hoge eisen debet aan het dalende aantal vrijwilligers. Velen leiden een druk leven, alhoewel zíj meestal wel een gaatje vinden om iets extra's te doen voor bijvoorbeeld hun sportclub. Vanuit vrijwilligersorganisaties hoopt men ook een appèl te kunnen doen op de velen, die het nooit druk hebben, alhoewel zij het niet voor niets 'nooit druk' hebben. Van Esterik: 'Ook jeugd wil zich af en toe best inspannen, maar niet duurzaam. Kortom: veel organisaties en verenigingen hebben een probleem'.

Verdeeld
Over het vrijwilligersbeleid van de gemeente De Bilt zijn de meningen binnen de diverse organisaties verdeeld. Enkele meningen vanuit de zaal: Jan Versteeg van Thuiszorg De Bilt (met 20 vrijwilligers) vindt het jammer dat twee jaar geleden de subsidie voor zijn organisatie is gestopt, maar Steunpunt Vluchtelingen De Bilt is erg tevreden over de rol van de gemeente De Bilt. Ook over Mens De Bilt is het Steunpunt zeer tevreden. Vooral wat de vrijwilligers van Mens voor elkaar hebben gekregen tijdens de opvang van vluchtelingen in De Vierstee in Maartensdijk is geweldig. Suzanne Maas, PvdA-lid vertelt: 'Veel vrijwilligers nemen taken over van de gemeente, dus ga naar de gemeente en vraag om die subsidie'.

Vragen
Erik van Esterik constateert dat de diverse organisaties zowel positieve als negatieve ervaringen hebben met het gemeentelijk beleid. Volgens hem heeft De Bilt soms geen antwoord op bepaalde vragen. Van Esterik: 'De vraag is nu hoe je omgaat met beleid voor vrijwilligers, waarvoor geen professionals meer worden betaald. Daarnaast zijn er natuurlijk diverse soorten vrijwilligers, zo zijn er vrijwilligers op een sportclub, maar ook mantelzorgers. Hier wordt geen verschil tussen gemaakt'. Van Esterik concludeert dan ook: 'Vanuit de gemeente ontbreekt een visie op vrijwilligerswerk en soms treedt spanning op tussen betaalde arbeidskrachten en niet-betaalde vrijwilligers. De gemeente zal haar subsidiebeleid dus anders moeten inrichten. De gemeenteraad zal dat moeten vormgeven'.