De fraaie trap naar de bibliotheek in Het Lichtruim heeft vanaf januari 2016 op donderdag geen functie meer. [foto Henk van de Bunt]
De fraaie trap naar de bibliotheek in Het Lichtruim heeft vanaf januari 2016 op donderdag geen functie meer. [foto Henk van de Bunt]

Geen boeken op donderdag

Algemeen Algemeen

Bibliotheek in Bilthoven is vanaf 1 januari 2016 door bezuinigingen genoodzaakt op donderdag haar deuren te sluiten. Bibliotheek Idea heeft vele mogelijkheden bekeken maar deze sluiting, heeft de minste gevolgen.

Sinds de verhuizing naar het Lichtruim, moet er noodgedwongen meer geld aan huisvesting worden betaald en kan er minder aan personeelskosten worden uitgegeven. Inmiddels is er met de gemeente overeenstemming bereikt om de vestiging in De Vierstee in Maartensdijk (na de renovatie) te verkleinen en de collectie daarop aan te passen. Hiermee wordt een klein deel van de bezuinigingen ingevuld. Met de gemeente zal ook voor het Lichtruim een overeenkomst worden gesloten. Ook daar een deel van de ruimte te huur worden aangeboden, zodat de bibliotheek minder aan huur hoeft te betalen. Daarmee wordt Bibliotheek Idea in het Lichtruim in de toekomst kleiner en ook hier zal de collectie worden aangepast.

Functie
Door op donderdag te sluiten, kan de bibliotheek haar belangrijke functie behouden om de leesvaardigheid voor kinderen en jongeren te vergroten, leesbevorderingsactiviteiten voor kinderen en jongeren te organiseren en leesbevorderingsprogramma's voor het onderwijs te verzorgen. Voor volwassenen kan de bibliotheek haar belangrijke functie voortzetten om activiteiten te blijven organiseren. Daardoor kunnen burgers volwaardig mee blijven doen in de moderne kennis- en informatiesamenleving. Voor laaggeletterden blijft passende taalhulp geboden.

Donderdag
Sinds de bibliotheek is gevestigd in het Lichtruim is het aantal bezoekers met 31% gestegen. In totaal ontvangt de bibliotheek 160.000 bezoekers per jaar. Ook het aantal jeugdleden is sinds de verhuizing naar het Lichtruim met 6,4% toegenomen en het aantal uitleningen met 9,9%. Uit bezoekerscijfers blijkt dat donderdag de rustigste dag is bij de bibliotheek in Het Lichtruim. Klanten kunnen op donderdag in Bilthoven wel hun materialen blijven inleveren in de inleverbus aan de voorkant van Het Lichtruim.