Marius van den Bosch levert een inzameldoos af bij de Groene Daan.
Marius van den Bosch levert een inzameldoos af bij de Groene Daan.

Kerstactie Lions-clubs voor voedselbank

Algemeen Algemeen

Lionsclubs zamelen komende kersttijd Douwe Egberts waardepunten in. Met de ingezamelde punten is Douwe Egberts vervolgens bereid om deze om te zetten in pakken koffie. Die koffie wordt daarna aan de voedselbank in De Bilt verstrekt.

door Rob Klaassen

Groenekanner Marius van den Bosch, coördineert deze actie vanuit de Lionsclubs. Op de vraag naar het ontstaan van het idee voor de actie antwoordt Marius: 'In 2012 is de Lionsclub in Voorburg begonnen met deze actie. De ingezamelde waardepunten konden toen al niet meer bij Douwe Egberts worden ingeleverd. Het idee was dat er wel eens veel waardepunten bij mensen thuis konden liggen, waarmee al jaren niets werd gedaan. Aan de andere kant zien we dat helaas steeds meer mensen gedwongen zijn om een beroep te doen op de voedselbank. Wekelijks wordt aan hen een voedselpakket verstrekt. Koffie zit vrijwel nooit in het pakket, omdat koffie een lang houdbaar product is dat daarom zelden of nooit aan een voedselbank wordt gedoneerd. Doordat de Lions met Douwe Egberts een deal kon sluiten is dat nu wel mogelijk geworden. De deal houdt in dat Douwe Egberts koffie levert op de ingeleverde waardepunten, waar zij nog 15% aan waarde bovenop leggen. Op deze manier zijn de punten van Douwe Egberts meer waard geworden'.

Succes
'De actie in Voorburg in 2012 was heel succesvol. Deze actie kreeg vanaf het begin veel landelijke publiciteit. Uiteindelijk werden er 2,6 miljoen punten ingezameld, waar 5600 pakken koffie tegenover konden worden gezet. In 2014 deden er ruim 90 Lionsclubs aan de actie mee, die 120.000 pakken koffie opleverden. Dit jaar is deze actie nog verder over het land uitgerold. Nu dus ook in De Bilt'.

Gemeente De Bilt
Marius: 'Wat we vragen aan de mensen in de gehele gemeente De Bilt is of ze bereid zijn om hun waardepunten van Douwe Egberts bij ons in te leveren. De waardepunten kunnen weliswaar nog altijd bij Blokker worden benut, maar de verworven extra bonus van 15% geeft dat de bij ons ingeleverde waardepunten veel meer opleveren. Bovendien wordt hiermee een goed doel gesteund. De koffie komt direct terecht bij die mensen, die dat het hardst nodig hebben. Door de sociale dienst worden gezinnen, alleenstaanden, daklozen e.d. geselecteerd. Het Voorburgse succesverhaal heeft er voor gezorgd dat de actie landelijke navolging kreeg en enorm is aangeslagen. In onze gemeente zullen we op een aantal plekken inzameldozen plaatsen, waar de waardebonnen kunnen worden ingeleverd. In Maartensdijk JUMBO Jelle Fahrenhorst, in Groenekan Dorpshuis Groene Daan en de firma Van der Neut, in Bilhoven Albert Heijn en Plus en in De Bilt Albert Heijn. De inzameldozen staan er tot 31 december. We vragen iedereen om thuis eens in kasten, laden e.d. te zoeken naar nooit gebruikte waardepunten. We hopen, dat die dan vervolgens aan ons worden gedoneerd t.b.v. het goede doel'.

Aflevering koffie.
'Eind januari worden alle in het land ingezamelde waardepunten bij elkaar gelegd en met Douwe Egberts verrekend. Douwe Egberts levert de koffie vervolgens bij acht landelijke distributiecentra af, waarna de Lionsclubs ze in februari naar de diverse voedselbanken brengen. Ook kan iedereen zich aanbieden om zelf een doos in zijn of haar omgeving te plaatsen. Mocht iemand nog persoonlijk iets meer willen weten dan kan iedereen mij altijd bellen'. Telefoon Marius: 06 51326520.