Het omleidingsroute naar De Leijen zorgde voor een langdurige discussie.
Het omleidingsroute naar De Leijen zorgde voor een langdurige discussie.

Moties in de raad van 26 november

Algemeen Politiek

Werner de Groot (CDA) vraagt in een motie om twee weken na de afsluiting van de spoorwegovergang in de Leijenseweg het tijdelijke verkeerscirculatieplan te evalueren. Als uit deze evaluatie blijkt dat het verkeer ernstige hinder ondervindt moeten passende maatregelen worden genomen, waarbij ook andere ontsluitingsmogelijkheden betrokken moeten worden. Wethouder Jolanda van Hulst wil de motie niet steunen. Een evaluatie na veertien dagen vindt zij te kort. De evaluatie is gepland op 21 december en die datum wil zij aanhouden. De motie krijgt geen steun van de raad.

door Guus Geebel

Bladruimen
Johan Slootweg (SGP) dient een motie in waarin hij B en W oproept het bladruimen in de gemeente eerder dan het geplande tijdstip af te ronden. Hij voorziet geen financiële consequenties. Slootweg krijgt steun van Bilts Belang en de ChristenUnie. Wethouder Jolanda van Hulst zegt vorig jaar twee veegrondes te hebben moeten doen. Om dat te voorkomen is besloten wat later te starten om alles in één veegronde af te kunnen ronden. 'We zijn twee weken later gestart dus eindigen we ook twee weken later. Voor dit jaar is dat zonder heel veel meerkosten niet te veranderen. De manier van ophalen wordt geëvalueerd.' De motie is verworpen.

Kwinkelier
Ebbe Rost van Tonningen (Beter De Bilt) vraagt het college in een sterk gewijzigde motie in kaart te brengen welke grond- en vastgoedposities de eigenaar van de Kwinkelier in onze gemeente heeft. Wethouder Hans Mieras zegt de motie uit te kunnen voeren, maar blij te zijn met elke euro die in het centrum geïnvesteerd wordt. De motie is met 14 tegen 13 stemmen aangenomen.

Mengvormen VNG
In een motie ingediend door Christiaan van Nispen tot Sevenaer (VVD) vraagt hij het college zich aan te sluiten bij de proef van de VNG om mengvormen van horeca en winkels voor een periode van een jaar toe te staan. Hij geeft een aantal voorbeelden van activiteiten die nu niet toegestaan zijn, zoals een kaashandelaar die wijn verkoopt en af en toe een glas wijn schenkt. Wethouder Jolanda van Hulst zegt voor deze proef niet de middelen en capaciteit te hebben, en dat er bovendien gewerkt wordt aan de detailhandelsnota. Van Nispen heeft van de VNG vernomen dat de ingangsdatum uitgesteld kan worden tot 1 maart. De wethouder doet een handreiking en wil de consequenties van de motie onderzoeken. De motie wordt aangehouden en komt in december opnieuw in de raad.

Klimaatcoalitie
Anne de Boer (GroenLinks) dient een motie in waarin het college wordt opgeroepen de gemeente De Bilt aan te melden als deelnemer aan de Nederlandse klimaatcoalitie en bedrijven en instellingen te stimuleren om zich ook aan te sluiten. Na een hoofdelijke stemming staken de stemmen. Dit betekent dat de motie in de vergadering van december terugkomt.