Jacqueline van Haperen werd voor de SP geïnstalleerd als commissielid niet zijnde raadslid.
Jacqueline van Haperen werd voor de SP geïnstalleerd als commissielid niet zijnde raadslid.

Uit de gemeenteraad van 26 november

Algemeen Politiek

De raad besluit het initiatiefvoorstel van de PvdA over het aanstellen van een kinderombudsman in de gemeente De Bilt in de raadscommissie en raadsvergadering van december te behandelen.

door Guus Geebel

Afvalinzameling
Unaniem wordt besloten met belanghebbenden, inwoners en bewonersgroepen een participatietraject te starten rond de afvalinzameling. Daarvoor wordt de Notitie scenario's afvalbeleid 2015 met bewoners besproken met inachtname van het huidige kostendekkende tarief. PvdA en SGP stellen in een motie dat inwoners best willen meewerken aan een intensievere manier van afval inzamelen, maar dat het lonend moet zijn. In de motie is daarom een financiële prikkel opgenomen. De motie wordt verworpen.  

Hamerslag
De raad geeft toestemming voor het wijzigen van de gemeenschappelijke regeling ICT-samenwerking en Belastingsamenwerking. Ook wordt ingestemd met de ruimtelijke randvoorwaarden voor het islamitisch centrum Noorderkroon. De fractie van Bilts Belang stemt tegen. Het bestemmingsplan Buys Ballotweg e.o. krijgt instemming met een tegenstem van de SP-fractie.

BRU
Bij schriftelijke stemming wordt burgemeester Arjen Gerritsen benoemd als lid van het Algemeen Bestuur van het BRU in liquidatie. Wethouder Hans Mieras wordt benoemd als plaatsvervanger.

Vragenuur
Connie Brouwer (Beter De Bilt) vraagt wat de betrokkenheid van B en W is bij het besluit van Cordaan om hun werkzaamheden voor thuiszorg en dagbesteding voor ouderen in Dijckstate te beëindigen. Wethouder Anne Brommersma antwoordt dat de betrokkenheid van de gemeente formeel nul is. 'We zijn wel in gesprek met een aantal andere partijen om te kijken of er een andere vorm van dagopvang gerealiseerd kan worden. Er is geen achterstand in de indicatiestellingen.'

Erik van Esterik (PvdA) heeft vernomen dat het college heeft besloten de bestaande indicaties voor AWBZ en Jeugdzorg te verlengen. Hij vraagt wat de overwegingen en argumenten hierbij zijn en hoe dit budgettair uitpakt in 2016. Wethouder Anne Brommersma zegt hiervoor de ruimte van de Staatssecretaris te hebben gekregen. Over financiële gevolgen valt op dit moment niets te zeggen. Er wordt nu bij her-indicaties gebruik gemaakt van eigen indicatieorganen.

Peter Schlamilch (Beter De Bilt) stelt een groot aantal vragen over het tijdelijke verkeerscirculatieplan in De Leijen. Wethouder Jolanda van Hulst constateert dat de afsluiting pas drie dagen een feit is en dat de situatie nauwlettend wordt gevolgd.

Henk van Drie (rechts) woont als Gast van de Raad de vergadering bij. Hij is door gemeenteraadslid Frans Poot (D66) uitgenodigd.