Comité eettafel Vierstee peilt de belangstelling voor gezamenlijk eten.
Comité eettafel Vierstee peilt de belangstelling voor gezamenlijk eten.

Grandioze openingsdag fondswerving Vierstee

Algemeen Algemeen

door Rob Klaassen

In het 38-jarige bestaan van De Vierstee in Maartensdijk, zal er zelden een dag zijn geweest die zoveel enthousiasme en spirit uitstraalde als die van de open dag op zaterdag 28 november.

Op deze dag vond de aftrap plaats van de diverse acties die de komende maanden zullen worden gehouden om te proberen een bedrag van 200.000 euro bij elkaar te krijgen. Met dit bedrag kunnen naast al de bestaande renovatieplannen nog een aantal extra wensen van gebruikers voor verbeteringen in en om de Vierstee worden gerealiseerd. Maar liefst zo'n duizend mensen wisten zaterdag de weg naar de Vierstee te vinden.

Klokke half elf vond de spectaculaire opening plaats. Kunst en Genoegen - als Pieten verkleed - verzorgde voor een bomvolle Vierstee een speciale openingsshow. Edwin Plug, voorzitter van de Stichting Vierstee 2.0, zei dat de acties om extra gelden bijeen te krijgen zullen lopen tot 9 april 2016. De opbrengst ervan is bedoeld om te trachten de wensen die er door de gebruikers zijn ingebracht te realiseren. Dit betreft bijvoorbeeld verbetering van de centrale ontmoetingsruimte, een vaste licht- en geluidsinstallatie, verbetering van de keuken, nieuwe stoelen en gordijnen, verplaatsing van de bibliotheek naar een andere plek e.d. Tevens is er een geldbarometer in gebruik genomen waarop het einddoel van 200.000 euro in de top staat vermeld. Vrijwel alle gebruikers waren zaterdag in De Vierstee aanwezig. Daarnaast werd er door een vertegenwoordiging van 'de eettafel in oprichting' door middel van een vragenformulier een peiling gehouden of er belangstelling bestaat om in de vernieuwde Vierstee een eettafel te organiseren.

Enthousiasme
In haar openingswoord benadrukte een zeer enthousiaste wethouder Madeleine Bakker nog eens hoe zeer zij, almede het hele college, onder de indruk is van het enthousiasme vanuit Maartensdijk om voluit voor een vernieuwde Vierstee te gaan. De gemeenteraad van De Bilt heeft een bedrag van 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor onderhoud en renovatie. Van dit bedrag is 879.000 euro nodig om achterstallig onderhoud en renovatie uit te voeren. De rest van de 1,5 miljoen is bestemd voor het realiseren van bouwkundige wensen vanuit de gebruikers. De invulling van deze middelen gaat plaatsvinden in volledige afstemming met de gebruikers. Voor de gewenste extra's heeft de gemeente helaas geen geld beschikbaar. De wethouder benadrukte hoe belangrijk het is dat die extra's er wel gaan komen: 'Het is grandioos dat de bevolking dit nu zelf bij elkaar gaat brengen. Het is hartverwarmend om het enthousiasme hier zelf aan den lijve te ervaren'. Het bleef bij de wethouder bepaald niet alleen bij woorden. Zo nam zij de hele dag actief deel aan de diverse activiteiten en straalde zij naar alle aanwezigen een aanstekelijk enthousiasme uit voor De Vierstee.

Gebruikers
Alle aanwezige gebruikers gaan er voor en hebben zo hun specifieke wensen. Henk van Gend van Bridgeclub Maartensdijk (BCM): 'Het is voor ons van groot belang om een goede geluidsafscherming te hebben, goede stoelen en een fijn klimaat om in te vertoeven'. De bridgeclub heeft een aparte commissie in het leven geroepen om haar acties te coördineren. Zo zijn er bij de BCM unieke postzegels verkrijgbaar voor 10 euro per vel en op 6 februari organiseert BCM een speciale bridgedrive waarvan de opbrengst naar De Vierstee gaat.

Vele acties
Het gaat in de komende maanden in het Maartensdijkse bruisen van acties voor De Vierstee. Zo organiseert de School met de Bijbel op vrijdag 4 december een grote sponsorloop, gaat SVM Futsal een groot zaalvoetbaltoernooi organiseren, blijven 'Vrouwen van Nu' doorgaan met hun taartenactie, biedt Jool Entertainment aan de hoogste bieder een uniek huiskamerconcert aan, staat tafeltennis- en badmintonvereniging Reflex de helft af van de abonnementsgelden van nieuwe leden etc. etc. Er staan daarnaast nog veel meer acties voor de komende tijd in de steigers.

Eerste geld al binnen
Zaterdag om 16.00u maakte een verheugde voorzitter namens Stichting Vierstee 2.0 de stand van zaken bekend na de eerste actiedag. Er bleek reeds een bedrag binnen te zijn van 27.500 euro. Dit was mede mogelijk dank zij de gulle giften van de diverse aanwezigen, maar daarnaast was dit mogelijk dank zij een aantal sponsoren zoals Happy Nurse en DUO Visie uit Maartensdijk, Maatman advies uit De Bilt en toezeggingen van het Rabobank Stimuleringsfonds en de Stichting Mens en zijn Natuur. De laatste donatie is gekoppeld aan de verplichting dat dit geld gebruikt gaat worden voor verbeteringen in de keuken. Hierdoor kan een sociaal restaurant binnen handbereik komen. Edwin Plug: 'De kop is er af, op naar de 200.000 euro'.

Een enthousiaste wethouder Madeleine Bakker en een even bevlogen Sint verzorgden de opening.