Dat wil ik 'effe' kwijt…

Algemeen Dat wil ik effe kwijt.....

Dassen

Ik kan me bijna niets voorstellen bij vragen als 'heeft u ervaring met de das (of zijn sporen) binnen de bebouwde kom?' Mijn ervaring in Groenekan is, dat de das 's nachts rustig door het dorp trekt, gazons achterlaat met veel gaten en bovendien grote gaten graaft. In de laatste vier jaar is mijn gazon regelmatig het bezoekgebied geweest van de das en in de voorzomer van dit jaar heeft het dier een groot gat gegraven mogelijk in een poging om er een burcht te graven. Zover heb ik het niet laten komen en heb het gat gevuld met grote stenen. Een paar jaar geleden werd zo'n poging ook onder de tennisvelden van tennisvereniging Voordaan ondernomen en ook daar hebben we de onverlaat gestopt door de gaten met betonstukken te vullen.

Er is nog een veel groter probleem, namelijk dat door de opkomst van de das de egel in Groenekan is verdwenen. Jarenlang heeft een egelpaar hun jongen grootgebracht onder de beukenhaag naast mijn huis. De laatste 5 jaar is er helaas geen egel meer te bekennen. Op een bijeenkomst deze zomer waarin een medewerker van Utrechts Landschap vertelde over de voorgang van de gedeeltelijk demping van de Hooge Kampplas (het voormalige stinkmeertje) en ook over de toename van het aantal dassen in de omgeving, werd de vraag gesteld: 'en de egels dan?' De spreker moest bekennen dat de das de egel opruimt en geen concurrentie in zijn omgeving toelaat.

Plezier
Het plezier van veel mensen over de groei van het aantal dassen staat regelrecht tegenover het verdwijnen van de egel uit ons dorp en mogelijk uit onze gemeente. Ik wil niet stellen 'doe de das de das om', maar het groeiend aantal begint een overlast te worden. Beheersing van het aantal dassen wordt hiermee wel een noodzaak.

Cor van Doesburg,
Groenekan.