Links dagvoorzitter Jan Pieter Stam (BSF) en rechts directeur Adriaan van Engelen van Stimular; de werkplaats voor Duurzaam Ondernemen.
Links dagvoorzitter Jan Pieter Stam (BSF) en rechts directeur Adriaan van Engelen van Stimular; de werkplaats voor Duurzaam Ondernemen.

BENG! en BSF zoeken wegen naar spaarzame sport in De Bilt

Algemeen Algemeen

door Veroniek Clerx

Woensdagavond 18 november was het clubhuis van de Sportvereniging Maartensdijk aan de plaatselijke Dierenriem ontmoetingspunt voor overleg tussen sportverenigingen in aanwezigheid van sportwethouder Madeleine Bakker en BSF-voorzitter Ineke Stienstra.

Bouwe Taverne, bedrijvenspecialist van BENG! besprak de mogelijkheden van de BENG!- Energiescan. De aanbieding van de scan die geldt voor het bedrijfsleven, is ook mogelijk voor Biltse sportverenigingen. Namens Werkplaats voor Duurzaamheid Stimular gaf Adriaan van Engelen uitleg over de inzet van energiecoaches, om ter plaatse de energiescan uit te voeren.

Sluipverbruik
In de persoon van haar voorzitter Frans van den Tol, toonde de Maartensdijkse Sportvereniging zich een prima BENG! ambassadeur. Hij legde aan de zaal uit, dat de 83 zonnepanelen, die enkele jaren geleden zijn geplaatst op het clubhuis een energiereductie opleveren van 3000 euro per jaar. Hij waarschuwde de vertegenwoordigers van een tiental sportverenigingen met eigen accommodatie (FC De Bilt, hockeyclub Voordaan of Tennisclub Bilthoven) om attent te zijn op sluipverbruik: 'Het tegengaan van overbodige verlichting, lege koelkasten of openstaande deuren, kan veel opleveren'.

Subsidie
De subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties richt zich op sportverenigingen en sportstichtingen. Een aanvraag voor subsidie kan ingediend worden vanaf 4 januari 2016 vanaf 09.00 uur. De regeling is gericht op investeringen in energiebesparing en toepassing van duurzame energie ten behoeve van sportaccommodaties. Hoewel het subsidiebudget afkomstig is van het ministerie van VWS, valt de subsidieregeling onder de Kaderwet EZ-subsidies. De subsidieregeling draagt bij aan het doel voor energiebesparing, zoals afgesproken in het Nationaal Energie-Akkoord, door het benutten van het potentieel aan energiebesparing bij sportverenigingen en sportstichtingen. Deze subsidie staat onder toezicht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De heren Klaas Smink van de Vereniging Sport Utrecht (VSU met 320 sportorganisaties) en Stefan de Wit van de Stichting Waarborgfonds voor de Sport ) SWS gaven woensdag een toelichting op het thema sportvereniging en energievraagstukken en op duurzaamheidsfinanciering in relatie tot deze subsidiemogelijkheden.  

Juichen
Wethouder Madeleine Bakker:' De gemeente juicht het toe dat ook sportverenigingen op zoek zijn naar maatregelen om hun energieverbruik terug te dringen en duurzaam te zijn. De aandacht hiervoor van de BSF (Biltse Sportfederatie) en advisering van BENG! over regelgeving en mogelijkheden voor sportverenigingen helpt de sportverenigingen hierbij. SVM mag hierin echt een voorloper genoemd worden: iedereen was onder de indruk van de maatregelen en investeringen die SVM in duurzaamheid en energiebesparing heeft gedaan. Van grote tot kleine ingreep, van zonnepanelen aanbrengen tot lichtschakelaar verplaatsen!'