Van Dorpsberaad Westbroek

Algemeen Westbroek

De reguliere vergadering van 16 november werd gestart met een terugblik op de bijeenkomst van het Dorpsberaad met een afvaardiging van de politiek uit De Bilt. Deze bijeenkomst ging over verkeersveiligheid, woningbouw en de moeite die het Dorpsberaad ervaart om de ambtelijke muur te slechten. N.a.v. deze bijeenkomst zijn diverse politieke partijen in actie gekomen. Het CDA heeft namelijk een motie ingediend waarbij om een betere communicatie met het Dorpsberaad wordt gevraagd, Beter De Bilt heeft een motie ingediend met de vraag om de gesloten verklaring op de Korssesteeg te handhaven en Groen Links heeft aan de wethouder gevraagd om de woningbehoeften in Westbroek opnieuw te inventariseren. Kortom, welkome hulp van de politieke partijen om het Westbroekse geluid door te vertalen in actie.

Verkeersveiligheid
N.a.v. de motie van Beter De Bilt zal het Dorpsberaad via een brief het college van B&W vragen om concrete acties te ondernemen en de resultaten terug te koppelen naar het Dorpsberaad. Dit zou moeten leiden tot regelmatige handhaving van de gesloten verklaring op de Korssesteeg. Uiteraard kan het zo zijn dat Westbroekers daar zelf ook een keer op moeten wachten, maar de verkeersdruk zal afnemen als de pakkans voor sluipverkeer vergroot wordt. Hierdoor zouden o.a. de vele fietsers weer veiliger naar bijv. school kunnen gaan.

Woningbouw Westbroek
Van de diverse bouwlocaties is het project op de Holsblokkenweg het meest concreet. De SSW zal daar begin 2016 starten met het bouwen van 5 sociale woningen. Het Dorpsberaad is toegezegd dat de geïnteresseerden zelf kunnen kiezen voor sociale koop, dan wel sociale huur. Bovendien krijgen Westbroekers voorrang bij de toewijzing. Doordat er 5 huizen gebouwd worden i.p.v. de eerder genoemde 6, blijft het trapveldje grotendeels behouden.

Inzake locaties Schuurman en Van Wijnen is Westbroek afhankelijk van particuliere initiatieven. Op de achtergrond worden plannen voor deze bouwlocaties afgestemd op de woningbehoeften. Er is hier echter onduidelijkheid over, want bestaande rapporten blijken gedateerd. Het Dorpsberaad probeert zowel via de ambtelijke weg als via de politieke partijen de beleidsmakers hiervan te doordringen. O.a. een overleg met wethouder Mieras is daarom de inzet van het Dorpsberaad, om nogmaals de Westbroekse wensen kenbaar te maken zodat de juiste huizen op de juiste locaties en op het juiste moment gebouwd kunnen worden.

Onderhoud Burgemeester Huydecoperweg
Na twee informatieavonden in het Dorpshuis voor aanwonenden en geïnteresseerden is het onderhoudsplan vastgesteld. Het Dorpsberaad is blij dat de gemeente de toezegging heeft waargemaakt dat lokale aannemers ook in mochten schrijven op dit werk. Inmiddels is bekend geworden dat Van Oostrum, naar verwachting na de winter, hieraan gaat beginnen.

Het Dorpsberaad zoekt nog wel overleg met de verantwoordelijke ambtenaar binnen Gemeente De Bilt inzake de riolering van de 'nieuwe nieuwbouw'. Dat is al jaren een probleem en de toezegging is dat dit aangepakt wordt na afronding van het onderhoud aan de Huydecoperweg. Om te voorkomen dat een onderdeel van de oplossing is dat de Huydecoperweg dan weer open moet probeert het Dorpsberaad op korte termijn al zicht te krijgen op de mogelijke oplossingen voor het rioleringsprobleem.

Jaarwisseling
Ten slotte is er gesproken over de jaarwisseling in Westbroek. Tijdens de jaarwisseling zal er een feest georganiseerd worden in het Dorpshuis. Het feest kan bijdragen aan het voorkomen van ongeregeldheden. Het Dorpsberaad probeert steun te verwerven voor dit feest binnen Gemeente De Bilt en zal in samenspraak met de gemeente en de vrijwillige brandweer van Westbroek ook weer een achterwacht op zetten van loonbedrijven die evt. brandhaarden kunnen verwijderen na het blussen.

Rondom de jaarwisseling hoopt het Dorpsberaad weer een nieuwsbrief over 2015 te verspreiden via de Vierklank. Tot die tijd kunt u natuurlijk ook meer informatie vinden op www.dorpsberaadwestbroek.nl. Hier kunt u ook onze contactgegevens vinden om uw mening te delen over Westbroekse onderwerpen en vragen te stellen.