Logo vierklank.nl
Algemeen

De vrijwilliger

Het blijkt fantastisch herfstweer te zijn, wanneer ik 's ochtends de gordijnen van mijn studentenkamer open schuif. Het is weer zaterdag. Veel van de lezers herkennen zich in het vaste ochtendritueel. Wakker worden, snel douchen, snel tas inpakken, om hierna richting de plaatselijke vereniging te fietsen. In de gemeente De Bilt is dit niet anders, waar in het derde der vierjaargetijden de fietssporen richting de verschillende clubs zichtbaar gemarkeerd staan op het asfalt. Wanneer ik op mijn tweewieler het sportpark bereik, zie ik in de weerkaatsing van de voorruit van een Jeep, een vrijwilliger van de kantine het vuilnis in de desbetreffende container deponeren. Vrijwilligers geven de vereniging een hart. Maar waarom zijn er zoveel problemen met het vinden van deze mensen?

De verenigingen zijn sterk afhankelijk van de betrokkenheid van de leden. Het woord vrijwillig is voor menigeen een sleutelwoord tot samenwerking, voor een ander louter oproep tot irritatie. Ik betaal toch contributie? Waarom zou ik dat moeten doen dan? Desalniettemin bestaat er geen vereniging zonder mensen die zich willen inzetten. Als we praten over de inzet van vrijwilligers in de vereniging gaat het al snel over onderwerpen als het takenpakket, de aansturing en communicatie. Allemaal logische vraagstukken die stuk voor stuk aandacht verdienen, hiermee wil een vereniging uiteindelijk succesvol werken met deze waardevolle mensen. Maar begint het niet gewoon bij het creëren van binding met de club? Ik besloot de verschillende vrijwilligers vandaag te benaderen.

Onze club kent sinds dit jaar een internetprogramma waar elke senior, ouder van een kind of geïnteresseerde zich kan aanmelden voor verschillende hand- en spandiensten. Echter moest deze door iedereen vrijwillig worden ingevuld, waar veel leden dit uiteraard nalieten. Is er dan een vrijwilliger die deze personen vrijwillig opspoort, om hen te duiden op het verzoek tot één vrijwillige dienst in het seizoen? We praten hier over drie uurtjes werk tussen september en juni! De verschillende barmedewerkers hadden zich bij navraag inderdaad ingeschreven via het programma en gaven aan graag een steentje bij te dragen. Echter, naast een fulltimebaan, kinderen en andere hobby's is het ook voor hen niet mogelijk iedere week als medewerker te fungeren.

Terwijl André Hazes steeds luider door de kantine begint te denderen, neem ik rond de klok van zeven afscheid van mijn uitlaatklep in de week. Bij het groeten van mijn teamgenoten, kijk ik nog eenmaal om me heen. Ik beschrijf u vier dagmedewerkers die de bar en keuken van een schoon doekje voorzien. Tevens zie ik acht 'spelende' leden helpen met het opruimen en schoonmaken van tafels. Het was een weer een schitterende zaterdag, die wij met z'n alle mogelijk hebben gemaakt. Vrijwillig.
Vincent van Bueren

Woensdag 25 november is er een discussieavond over vrijwilligersbeleid in het HF Witte Centrum. Een initiatief van de PvdA, aanvang 20.00 uur. Aanmelden via erikvanesterik@hotmail.com

Meer berichten