Hinkelen op z'n Frans: 'Un deux trois'.
Hinkelen op z'n Frans: 'Un deux trois'.

De Werkplaats voor één dag 'Atelier d' enfants'

Algemeen Algemeen

door Veroniek Clerx

Afgelopen vrijdag werkt gewerkt met de Franse slag op de Werkplaats in Bilthoven. Maar dan in positieve zin. Want de 'Werkers' (zoals leerlingen van de WP worden genoemd) hadden een ontmoeting met de ambassadeur van Frankrijk, de heer Laurent Pic.

Hij stond aan het hoofd van een delegatie, die landelijk een Dag van de Franse taal organiseert. Ook aanwezig waren docenten en leerlingen van het Bonifatiuscollege uit Utrecht. 'Er werken 400 Nederlandse scholen mee aan deze dag van de Franse taal,' vertelt woordvoerder Paulina Schulp van De Werkplaats.

Aangekleed
Ambassadeur Pic, die sinds een paar maanden zijn land in Nederland vertegenwoordigt, werd warm ontvangen. Al op het schoolplein werd hij in zijn eigen taal aangesproken en begroet. Ook andere leraren, behalve de leraren Frans, werkten mee aan de Franse slag. De school was 'Frans aangekleed', er klonk de hele dag Franse muziek en in de lessen waren vleugjes Frans te zien en te horen. De leerlingen spraken Frans met de ambassadeur en vertoonden films die ze zelf hadden gemaakt over De Werkplaats en het Bonifatiuscollege.

Europees onderwijs
Als lid van die delegatie waren aanwezig de dames Fabienne Ricordel (attaché voor het Franse taalonderwijs) en Sabrina Comat. Laatstgenoemde namens de organisatie Nuffic die internationalisering van het Europese onderwijs voorstaat. Met ander woorden: beheersing van vreemde talen zoals het Frans, maar ook het Duits, Engels en Spaans, opent deuren voor sollicitaties over de Nederlandse grens.

Afbeelding