Winterevenement Warme Witte Winter Weken is een echt familiefeeest.
Winterevenement Warme Witte Winter Weken is een echt familiefeeest.

Winterevenement Warme Witte Winter Weken

Algemeen

Zaterdag 21 november gaat het grote winterevenement de 'Warme Witte Winter Weken' van start bij 't Vaarderhoogt in Soest.

Eén van de meest bekende publiekstrekkers bij de Warme Witte Winter Weken is het nostalgische Anton Pieckdorp, dat elk jaar speciaal voor deze gelegenheid compleet wordt gebouwd. Een echt dorp met echte winkels, een kerk en dit jaar zelfs een molen. In de winkels wordt allerhande waar verkocht van winkeliers uit het hele land. Elke woensdag- en zaterdagavond komen er nieuwe winkeliers het dorp bevolken. Op de site warmewittewinterweken.nl staat een lijst van wie er allemaal komt en wanneer. Dat maakt het leuk en interessant om meer dan één keer langs te komen.

Kerststal
De levende Kerststal, die naast het Anton Pieckdorp te vinden is, is alleen al de moeite waard. Niet alleen de grootste, maar ook een van de mooiste in het land. Daar wordt elk jaar zo'n twee maanden aan gewerkt. In de stal is levend vee aanwezig. Met name het kleinvee met een zeer hoog aaibaarheidsgehalte is onweerstaanbaar voor kinderen. Onder toezicht van de stalhouder mogen de beestjes worden opgepakt en geaaid. Er is overigens nog véél meer te beleven voor kinderen. Broodjes bakken bij Henk de Houthakker, knutselfrutselen bij Simone, of meedoen aan het wereldrecord kralen rijgen in het Fair Trade huis bijvoorbeeld.

Romantiek
Wie van romantiek en sfeer houdt is precies op de juiste plek bij de Warme Witte Winter Weken. Op de vrijdagavonden wordt daar nog eens een schepje bovenop gedaan met de Lichtjesavonden. Het gehele complex is dan feeëriek verlicht en er is een stamppottenbuffet waar bezoekers aan deel kunnen nemen (reserveren via www.warmewittewinterweken.nl).

De Kerstshow die tegelijkertijd met het evenement draait bevindt zich in de overdekte ruimten van 't Vaarderhoogt. Een zéér rijk ingerichte koopshow met diverse prachtige beleefhoeken en natuurlijk een zee aan Kerstdecoraties, om thuis de Kerst extra mooi aan te kleden.

Smulplein
Het dorp kent een heus Smulplein waar alle eethuisjes met bijbehorende zitjes gevestigd zijn. Genoeg te kiezen ook: oliebollen, poffertjes, warme worst, broodjes, lekkere hapjes, koffie, thee, limonade. Ook de befaamde eigen recept glühwein ontbreekt dit jaar niet. Wie uitgebreid wil eten kan terecht in de binnen-herberg De Kastelein.

Op het Smulplein is tevens het muziekpodium, vanwaar op gezette tijden diverse artiesten, bands en koren voorstellingen verzorgen. Te beginnen met het openingsconcert van de Soester Knollen op zaterdag. Dan is het evenement een echt Hollands winterfeest dat 5 weken lang elke dag open is (ook de zondagen) en gaandeweg steeds meer een sfeervolle kerstbeleving wordt.