?Vele geïnteresseerden luisterden aandachtig naar de sprekers.
?Vele geïnteresseerden luisterden aandachtig naar de sprekers.

Veel belangstelling voor lunchbijeenkomst Pioniersgroep Duurzaamheid

Algemeen Natuur & Milieu

Donderdag 12 november vond in het WVT-gebouw aan de Talinglaan in Bilthoven de lunchbijeenkomst plaats van de Pioniersgroep Duurzaamheid, met als onderwerp 'De waarde van afval' voor bedrijven en maatschappelijke organisaties. Drie medewerkers van bedrijven uit De Bilt vertelden wat het hen oplevert om bewust met afval om te gaan.

door Walter Eijndhoven

'Wilt u misschien lagere afvalkosten? En wilt u als bedrijf of maatschappelijke organisatie bijdragen aan een duurzame Biltse samenleving? Onze Pioniersgroep wil duurzaam ondernemen graag stimuleren', aan het woord is Joanne Penning, directeur van Samen voor De Bilt. Zij vervolgt haar verhaal: 'Onze werkgroep is een onderdeel van Samen voor De Bilt en bestaat uit leden uit de diverse ons ondersteunende bedrijven en organisaties, zoals het RIVM, Werkgroep Fairtrade, Unicum Advies, De Werkplaats, Rabobank Utrechtse Heuvelrug en anderen. Samen met deze organisaties hopen wij duurzaamheid binnen onze maatschappij hoog op de agenda te zetten'.

Hoogheemraadschap
Tijdens de lunchbijeenkomst vertelden vertegenwoordigers van drie Biltse bedrijven wat zij doen aan duurzaamheid en om zo weinig mogelijk grondstoffen te verspillen. Marlies Verhoeven van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden vertelt: 'Bij ons bedrijf wordt door middel van bepaalde processen schadelijke bacteriën uit het rioolwater verwijderd en wordt het gezuiverde water naar het oppervlaktewater afgevoerd. Door onder andere deze maatregelen hoopt het Hoogheemraadschap de volksgezondheid te verbeteren en het milieu te ontzien'.

Volhoudbaarheid
Ook Agterberg Bedrijven BV doet aan duurzaamheid. Kees Haaksman, medewerker bij Agterberg: 'Eigenlijk spreek ik nooit van duurzaamheid, maar eerder van volhoudbaarheid. Dit betekent geen verbruik, maar gebruik van grondstoffen. Activiteiten binnen ons bedrijf zijn onder andere gescheiden inzameling van afval, overal in het bedrijf maken wij gebruik van LED-verlichting en in projectgroepen denken wij na over diverse milieuaspecten. Daarnaast doen wij nog aan waterbesparing op basis van magnetisme'.

Kostenbsparend
Ook Grontmij heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Anna Visser van Grontmij vertelt: 'Ons bedrijf doet aan gescheiden afval, onder andere van plastic en papier, dankzij 'follow me printing' wordt minder papier binnen de organisatie gebruikt en wij hebben centrale afvalinzameling. Dit betekent minder afval door minder gebruik van vuilniszakken, maar ook minder werk voor schoonmakers binnen onze organisatie. Medewerkers zullen hun gedrag wel moeten aanpassen. Daarnaast wordt door Grontmij kritisch gekeken naar de ophaalfrequentie van afval. Op deze manier komen wij uit op een reductie van 16 ton CO2 op jaarbasis. Goed voor het milieu, maar ook nog eens kostenbesparend'.

Tuin
Eén van de bedrijven die haar licht kwam opsteken was Van Ginkel Tuinspecialisten uit De Bilt. De eigenaar Kees van Ginkel vertelt: 'Ik ben hier voornamelijk om ideeën op te doen, om te horen hoe andere bedrijven met duurzaamheid omgaan. En welke methoden zij toepassen om het milieu zoveel mogelijk te ontzien. Volgens mij ben ik alweer op een paar ideeën gebracht. Vooral als tuinspecialist moet ik toch bewust omgaan met het milieu'.

Na deze succesvolle bijeenkomst werd door Joanne Penning het stokje overgedragen aan de Werkgroep Fairtrade. Volgend jaar zullen zij een lunchbijeenkomst organiseren over fairtrade.