Leerlingen van basisschool Wereldwijs aan de ontbijttafel bij de burgemeester.
Leerlingen van basisschool Wereldwijs aan de ontbijttafel bij de burgemeester.

Allemaal aan de ontbijttafel

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Een gezond ontbijt is broodnodig, zeker voor kinderen. Om dat te onderstrepen is er jaarlijks Het Nationaal Schoolontbijt. Dit jaar gaan zo'n 500.000 kinderen op 2.600 basisscholen samen ontbijten. Ze krijgen via hun bakker of supermarkt uit de buurt een gezond ontbijtpakket met vers brood, allerlei beleg, melk, fruit en groente.

Bij de 13e editie van Het Nationaal Schoolontbijt, van 9 tot en met 13 november, ontbijten in zo'n 240 gemeenten ook schoolklassen met hun burgemeester op het stadhuis. Annemarie Hoornsman (directeur basisschool Wereldwijs) vertelt: 'Wij gaan met een groep van ca. 18 leerlingen naar het gemeentehuis voor een 'werkontbijt' met burgemeester Arjen Gerritsen. Veel van die 240 burgemeesters betalen symbolisch voor hun ontbijtje met een donatie aan de LINDA.foundation. Burgemeester Gerritsen zal tijdens het eten een cheque aan de kinderen van Wereldwijs voor dit goede doel doneren'.

Bewegen
Het Nationaal Schoolontbijt is meer dan een leuk ontbijtfeest. Het is ook leerzaam: met speciaal lesmateriaal ontdekken de kinderen waarom een goed ontbijt zo belangrijk is. Dat lesmateriaal heeft Het Nationaal Schoolontbijt samen ontwikkeld met het Voedingscentrum, Jongeren op Gezond Gewicht, de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Dit gratis en reclamevrij lesmateriaal draait om gezond ontbijten en voldoende bewegen. Annemarie Hoornsman: 'Het thema is 'gezond eten, gezond bewegen'. Ontbijten is van belang voor een gezonde leefstijl, dus hebben we een werkontbijt als vorm gekozen om het ontbijt in het zonnetje te zetten. Daarbij willen de kinderen graag met de burgemeester brainstormen hoe je nu het buitenspelen kunt stimuleren. Wat gebeurt er al om dat te stimuleren, wat kun je zelf nog extra doen en wat kan de gemeente nog extra doen?'

Bosbergschool
Directeur Ronald de Moor van de Bosbergschool in Hollandsche Rading vertelt: 'Op vrijdag 13 november doen we mee met het nationaal schoolontbijt. Voor de kinderen is het een extra bewustwording waarom ontbijt zo goed is. Daarnaast is ook het sociale aspect een prettige bijkomstigheid. Groep 7-8 zal niet ontbijten maar lunchen. Dit komt doordat zij een gastspreker hebben voor het project Talentenkijker'. Het ontbijt wordt in Hollandsche Rading verzorgd door de Maartensdijkse bakker Bert Bos. De leerlingen nemen zelf een bord, beker en bestek mee.

Een reportage van Regio TV De Bilt op het gemeentehuis.