Werkgroep de Heikrekels.
Werkgroep de Heikrekels.

Heikrekels bereiken ultieme doel op Heijntjeskamp

Algemeen Natuur & Milieu

Eind 2012 verscheen er een oproep in De Vierklank om mee te helpen één van de laatste heidegebieden in de gemeente De Bilt te redden. De Heijntjeskamp, een strook van bijna vijf hectare oorspronkelijke heide en stuifduin, was vrijwel geheel overwoekerd met vliegdennen, vogelkers, lijsterbessen en berken.

Vijftien enthousiaste streekgenoten meldden zich voor de werkgroep 'De Heikrekels' en afgelopen zaterdag - toevallig ook nog op de Dag van de Natuur - werd het ultieme doel bereikt: totale vrijmaking van de Heintjeskamp tot één grote savanne, waar over een paar jaar weer schapen zullen grazen. Vele duizenden vliegdennen, lijsterbessen, berken en vogelkersstruiken zijn met de hand gezaagd, geknipt en weggesleept, waardoor met meer licht de heidestruikjes nieuwe kansen krijgen.

Opnieuw
Werkgroep de Heikrekels gaat vanaf zaterdag 12 december om 11.00 uur met tientallen snoeitangen als een peloton ME-ers alle nieuwe scheuten te lijf die de afgelopen jaren alweer de kop hebben opgestoken. Er blijft dus altijd werk te doen. De Heikrekels hopen ook dat de Stichting het Utrechts Landschap een handje helpt en met een grote klepelaar alle wortels van struiken en bomen uit de grond te rukken, zodat misschien volgend jaar een schaapskudde kan langskomen om ook het overtollige gras weg te grazen. Heidegebied De Heijntjeskamp is gered.           
(Jelle van der Zee)