Janny van der Heide (links) en Corrie Bosman organiseren de inzamelingsactie van Dorcas.
Janny van der Heide (links) en Corrie Bosman organiseren de inzamelingsactie van Dorcas.

Dorcas zamelt in voor de allerarmsten in de wereld

Algemeen Algemeen

Voor de 17e maal houdt Dorcas op vrijdag 6 en zaterdag 7 november een inzamelingsactie in Maartensdijk. Deze actie wordt georganiseerd door Corrie Bosman en Janny van der Heide. Corrie organiseert deze actie voor de 17e maal. Janny werkt al vele jaren mee als vrijwilliger aan deze voedselactie. Dit jaar organiseren zij de actie voor de eerste keer samen.

door Rob Klaassen

Bij deze landelijke actie van Dorcas zijn meer dan 400 kerken, 600 supermarkten en ruim 6.000 vrijwilligers betrokken. Vandaag de dag leven ruim 1 miljard mensen in extreme armoede. Dorcas legt zich niet bij dit feit neer en komt in actie door directe hulp voor de allerarmsten en volstrekt kanslozen te bieden Dat zijn mensen die zelf geen voedsel kunnen kopen als gevolg van armoede, leeftijd, ziekte of een andere beperking. Daarnaast ontwikkelt Dorcas zogenoemde voedselzekerheidspakketten, waarmee kansen worden geschapen om mensen in hun eigen levensonderhoud te kunnen laten voorzien. Dit jaar gaat de hulp naar een aantal landen in Oost-Europa o.a. Albanië, Moldavië, Roemenië en daarnaast gaat hulp naar Lesotho in Zuid-Afrika. De hulp gaat rechtstreeks naar de mensen toe. Deze hulp is er voor iedereen, ongeacht ras, sekse, leeftijd of religie. Het betreft dus het zo concreet mogelijk hulp bieden aan mensen in nood.

Hulp in Nederland
Op onze vraag of het onder de huidige omstandigheden niet beter zou zijn om in plaats van de hulp zo ver weg te bieden, deze hulp dit jaar te beperken tot Nederland. melden Corrie en Janny stellen dat Dorcas een andere doelgroep heeft. 'Wij hebben het over de allerarmsten en de meest kanslozen. Mensen die zelf niet in staat zijn om aan voedsel te komen, mensen die echt overal buiten vallen. De vluchtelingen die hier naar toe komen zijn bepaald niet kansloos. Het zijn jonge mensen, die in staat zijn om zelf hier naar toe te komen en zelf op zoek te gaan naar voedsel en werk'.

Maartensdijk
Corrie en Janny vertellen, dat de actie in Maartensdijk inhoudt dat op vrijdag 7 van 8.30 tot 17.00 uur en zaterdag 8 november van 8.00u tot 15.00 uur de actie in samenwerking met de Jumbo gaat plaatsvinden. Er staan die dag vrijwilligers bij de Jumbo, die de klanten dan een boodschappenlijstje overhandigen met producten. Alle producten van het lijstje vormen samen een gedegen voedselpakket. Aan de klanten wordt gevraagd of zij een of meerdere van deze producten zouden willen kopen en deze na de aankoop aan de vrijwilligers zouden willen geven. Het betreft dus een boodschapje extra doen voor een goed doel. Jumbo heeft apart voor Dorcas in de winkel een stand ingericht waar de mensen de producten kunnen vinden, die op het lijstje staan. Daarnaast kunnen de mensen ook geld bij de vrijwilligers doneren. Corrie: 'zo'n 85% van de mensen geeft een of meer boodschappen aan ons af. Dat is ook niet verwonderlijk. Het voelt ontzettend goed als je iets concreets kunt doen voor mensen in nood. Zo voelen wij dat als vrijwilligers, zo voelen de mensen die iets aankopen het ook'. Janny: 'Het is ontzettend stimulerend ieder jaar weer te ervaren hoe positief er op onze actie wordt gereageerd. Onze actie wordt breed gedragen in de samenleving. Dit vormt voor ons dé stimulans om met dit werk door te gaan'.

Op transport
Janny; 'Nadat wij de diverse boodschappen op vrijdag en zaterdag in ontvangst hebben genomen worden die verzameld en vervolgens gesorteerd en in dozen gedaan. We hopen dan na die zaterdag zo'n 130 dozen vol te hebben. Daarna worden deze dozen door onze sponsor-vervoerder, Veldhuizen Wagenbouw in Groenekan, naar het verzamelpunt in Woudenberg gebracht. Daar worden er dan voedselpakketten van gemaakt die dan naar die allerarmsten worden gebracht. Voor Kerstmis worden de meeste pakketten afgeleverd. De rest volgt in februari'.

Corrie zegt dat er thans in Maartensdijk 25 vrijwilligers zijn. Als mensen zich ook voelen aangetrokken om vrijwilliger te worden dan kunnen zij zich opgeven bij of Corrie Bosman, tel 035-5770924 of Janny van der Heide, tel 0346-213877.