V.l.n.r. en v.v.n.a: De Sojater spelers Anja, Petra, Angelique, Nel, Liesbeth, Roelof, Hanneke, Vanessa, Marjan en Karel hebben veel geleerd de afgelopen twee jaar en staan nu met een volledig nieuwe en andere voorstelling op het toneel.
V.l.n.r. en v.v.n.a: De Sojater spelers Anja, Petra, Angelique, Nel, Liesbeth, Roelof, Hanneke, Vanessa, Marjan en Karel hebben veel geleerd de afgelopen twee jaar en staan nu met een volledig nieuwe en andere voorstelling op het toneel.

Sojater vaart andere koers met nieuwe voorstelling

Algemeen Kunst & Cultuur

door Marijke Drieenhuizen

Sojater is ruim twee jaar geleden een nieuwe weg ingeslagen. Van avondvullende cabaretvoorstellingen waarin Maartensdijk en omgeving op de hak werd genomen naar montagetheater. Een nieuwe vorm van acteren voor de spelers van Sojater, met drie nieuwe mensen en – belangrijk - een nieuwe regisseur.

Op 6, 7, 13 en 14 november is de nieuwe voorstelling te zien in De Vierstee in Maartensdijk. De titel van de voorstelling is 'Hoe Zo Liefde'. Elementen die apart gezien niets met elkaar gemeen hebben kunnen tot iets gecombineerd worden: er vindt montage plaats. Bij de montagevoorstelling van Sojater gaat het over de liefde. Het is niet het verhaal van één specifieke liefde van het begin tot het eind. Het is een aaneenschakeling van fragmenten over allerlei aspecten en verschijningsvormen van de liefde die samen een levenscyclus vormen. Algemeen en specifiek tegelijkertijd, want de liefde is universeel. 'Hoe Zo Liefde' is een voorstelling, ondersteund door zang, muziek en beweging, over de mens en hoe deze worstelt met de liefde.

Nieuwe technieken
Op de vraag of het leuke voorstelling is antwoordt Anja Metselaar: Leuk, ja soms wel! Leuk, is in dit geval misschien niet de juiste woordkeuze, het is vooral een bijzondere voorstelling. In deze voorstelling is er voor een ieder iets terug te vinden van herkenning, maar het is vooral een voorstelling waar je voor moet gaan zitten en die je moet beleven. De after party daar kunnen we van zeggen dat die leuk is, er gebeuren hier verrassende Sojateriaanse dingen´. Op de vraag of je kunt lachen tijdens de voorstelling antwoordt Hanneke de Groot: ' Ja, je kunt lachen maar soms ook niet. Het is mooi, boeiend en ontroerend'. Anderhalf uur duurt de voorstelling en al die tijd staan en zitten alle spelers op het podium. Vaak op hun eigen plek, soms wisselen ze even. Iedereen speelt een rol, niemand speelt zichzelf. Anja Metselaar: ´Ik speelde vaak groot, met luide stem en grote bewegingen. Nu doe ik ook iets heel kleins. Dat heb ik echt moeten leren. Hanneke de Groot is altijd de rust zelve maar speelt nu bijvoorbeeld een paniekerig iemand. Beiden vertellen dat ze veel geleerd hebben en gegroeid zijn als speler. Anja Metselaar: 'Sandra ( van Rosmalen, de nieuwe regisseur) heeft ons geleerd wat het publiek van ons ziet. We zijn ons daarvan nu echt bewust'. Beiden zijn het er over eens: 'We moesten wennen aan dit concept, maar we zijn nu super enthousiast'.

Montagetheater
Sandra van Rosmalen is de nieuwe regisseur. 'De laatste jaren heeft Sojater mooie cabaretvoorstellingen gemaakt met een totaalervaring. Nu zijn we een andere weg ingeslagen. Samen met de spelers heb ik de afgelopen periode gewerkt aan elementair spel, geloofwaardig spel en stem en bewegingstraining. Voor montagetheater zijn nu eenmaal andere vaardigheden nodig dan voor cabaret'. Bij montagetheater staat de speler niet als zichzelf op het podium. 'De fysiek van de speler bepaalt hoe iets er uit komt te zien en daaraan hebben we lang en hard gewerkt'. De teksten die gebruikt worden in de voorstelling zijn verzameld uit verschillende bronnen. 'Ik heb losse scenes uit verschillende toneelstukken bijeengezocht en de spelers hebben stukken tekst geschreven vanuit verschillende schrijfopdrachten'. De losse teksten zijn vervolgens door de regisseur bewerkt en samengevoegd waaruit een soort plattegrond voor de voorstelling is ontstaan. 'Daarna is er zang, dans en beweging aan toegevoegd en samen wordt het verhaal verteld'. Een nieuwe werkwijze en een totaal nieuwe voorstelling is het resultaat. Sandra van Rosmalen: 'Laat je als publiek amuseren, verrassen, vertederen, afschrikken, ontroeren door wat wij hebben gemaakt. Ik weet in ieder geval dat ik enorm van het hele maakproces heb genoten en van de voorstellingen zal gaan genieten'.

Kaarten
De voorstellingen zijn te zien op vrijdag 6 en zaterdag 7 november en vrijdag 13 en zaterdag 14 november in De Vierstee aan de Nachtegaallaan 30 in Maartensdijk. Aanvang 20.30 uur en de zaal is open vanaf 20.15 uur. Kaarten kunnen gereserveerd worden via www.Sojater.nl of telefonisch via Anneke de Jong 0346 213635.