Menno Boer pleitte voor het uitsteken van de regenboogvlag op de nationale 'Coming-Out-dag'.
Menno Boer pleitte voor het uitsteken van de regenboogvlag op de nationale 'Coming-Out-dag'.

Vreemde moties

Algemeen Politiek

Aan het eind van een langdurige raadsvergadering op 29 oktober werden drie moties 'vreemd aan de agenda' in behandeling genomen.

door Guus Geebel

Menno Boer (SP) leidde met een indrukwekkend persoonlijk verhaal een motie in waarin hij het college vroeg voortaan op de nationale Coming-Out-dag op 11 oktober de regenboogvlag uit te hangen. Het is een dag waarop wordt stilgestaan bij de positie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's). In 45 andere gemeenten hangt de regenboogvlag die dag al uit. Ebbe Rost van Tonningen (Beter De Bilt) vindt dat artikel 1 van de grondwet voldoende bescherming biedt. Erik van Esterik (PvdA) noemt het een sympathieke motie. 'De seksuele geaardheid definieert in essentie wie je bent en het is nog steeds geen vanzelfsprekendheid in ons land om daar vrij voor uit te kunnen komen.' De motie wordt na hoofdelijke stemming met 14 stemmen voor en 11 tegen aangenomen. Een tweede motie ingediend door Menno Boer waarin de raad wordt opgeroepen zich tegen het vrijhandelsakkoord TTIP uit te spreken, krijgt geen steun van de raad.

Vluchtelingen
In een door Krischan Hagedoorn (PvdA) ingediende motie wordt het college gevraagd om een of meerdere crisisnoodopvanglocatie(s) voor vluchtelingen bij het COA aan te melden. Namens het college zegt burgemeester Gerritsen dat de gemeente na de geboden crisisnoodopvang in Maartensdijk het COA heeft laten weten ons op dit moment niet te vragen, omdat we even op krachten moeten komen en het proces willen evalueren. Het college bespreekt de evaluatie op 17 november. Aan de hand daarvan zal de week daarna de raad worden geïnformeerd over de bevindingen en mogelijkheden. Gerritsen merkt wel op dat het nu een andere tijd is dan eind september begin oktober. Het maatschappelijke beeld rond de opvang van vluchtelingen is veranderd. Dat heeft consequenties voor beveiliging, publieksvoorlichting en het betrekken van omwonenden. Het college heeft geen enkel probleem met de motie en in de derde week van november is er uitsluitsel te geven. De motie is aangenomen.