Wethouder Hans Mieras was overtuigd dat de formule paste in het bestemmingsplan.
Wethouder Hans Mieras was overtuigd dat de formule paste in het bestemmingsplan.

Gemeenteraad verlegt grenzen

Algemeen Politiek

Na een langdurig debat stemde de gemeenteraad donderdag 29 oktober in met het afgeven een verklaring van geen bedenkingen voor de locatie Universiteitsweg 2 in De Bilt. Die verklaring is nodig om af te kunnen wijken van de ruimtelijke regels ten behoeve van het medegebruik van het daar gevestigde tuincentrum voor verkoop van dierenbenodigdheden annex dierenartspraktijk. Er werd hoofdelijk gestemd. Vijftien raadsleden stemden voor en tien tegen het voorstel.

door Guus Geebel

Johan Slootweg (SGP) noemt het voorstel niet legaal. Hij dient een motie van treurnis in, waarin treurnis wordt uitgesproken over de wijze waarop het college in deze zaak heeft gehandeld. Slootweg stelt dat deze wijze van handelen niet past in een open bestuurscultuur, een speerpunt uit het collegeprogramma. Hans Los (VVD) gaat in op branchevervaging die je overal ziet. Menno Boer (SP) komt alles afwegend tot de conclusie dit beter is dan leegstand. Henk Zandvliet (GroenLinks) houdt zijn maidenspeech. Hij is tegen het voorstel.

Beleidskaders
Nico Jansen (CU) steunt evenals Pim van de Veerdonk (Beter De Bilt) het betoog van Slootweg. Tiny Middleton (Bilts Belang) noemt de grote Dibevo oppervlakte in strijd met de beleidskaders die de raad zelf heeft vastgesteld. Zij vraagt zich af waarom de raad beleidskaders moet vaststellen die niet door het college gerespecteerd worden. 'Het maakt ons in de ogen van burgers en ondernemers onbetrouwbaar.' Krischan Hagedoorn (PvdA) stelt dat de portefeuillehouder in de commissievergadering geen eenduidige uitleg heeft kunnen geven. 'Voor ons geldt bij twijfel niet instemmen.' Werner de Groot (CDA) geeft het dossier geen schoonheidsprijs maar steunt het voorstel.

Treurnis
Wethouder Hans Mieras stelt dat er al langer branchevervaging plaatsvindt. Hij stelt dat het college er oprecht van overtuigd was dat de formule paste in het bestemmingsplan. 'We staan nu voor de raad om toestemming te vragen om van het bestemmingsplan af te wijken. De vraag is willen we dit en als we dat niet doen, hebben we dan een goed verhaal om dit af te wijzen. Het college zegt volmondig ja tegen het voorstel.' De wethouder ziet ruimtelijk geen belemmeringen. Johan Slootweg blijft erbij dat de raad niet actief geïnformeerd is. De motie van treurnis wordt met 8 tegen 17 stemmen verworpen.