Het werd weer een langdurige raadsvergadering.
Het werd weer een langdurige raadsvergadering.

Uit de gemeenteraad van 29 oktober

Algemeen Politiek

Besloten wordt om het initiatiefvoorstel over zondagopenstelling van VVD en D66 in de commissie en de raad te behandelen in de maand nadat de burgerpeiling bij de raad verschenen is.

door Guus Geebel

Bestuursconvenant U10-gemeenten
Het voorstel van B en W om de gemeenschappelijke regeling Bestuur Regio Utrecht (BRU) per 1 januari 2016 op te heffen krijgt unanieme steun. B en W krijgen verder toestemming van de raad om het  Bestuursconvenant samenwerking U10-gemeenten aan te gaan. U10 is een netwerk van tien Utrechtse gemeenten die nieuwe vormen van regionale samenwerking ontwikkelen. Dat zijn Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Vianen, Woerden en Zeist. De taken en de middelen op het gebied van verkeer en vervoer zijn overgedragen aan de provincie. In het netwerk U10 gaan gemeenten op weg naar nieuwe vormen van samenwerking. Dat gebeurt op het gebied van economie, wonen,  ruimte, energietransitie,  bereikbaarheid en op het sociale domein. Veel raadsleden waren kritisch over de vrijblijvende vorm van U10. De SP-fractie stemt tegen deze samenwerking. Unanieme steun is er voor het Bestuursconvenant Verkeer en Vervoer in grootstedelijk Utrecht.

Een motie ingediend door Dolf Smolenaers (D66) krijgt raadsbrede steun. Hij vraagt het college daarin om vooral de meerwaarde van het debat in de raad op te zoeken. Hij stelt dat het om meer gaat dan het vaststellen van een begroting. Verder vraagt hij om ruimhartige informatie, zodat raden hun taken goed en volledig kunnen vervullen. Ook vraagt hij het college ruimhartig gebruik te maken van het aanbod van de griffiers om een actieve rol te spelen in het U10 netwerk. Een motie ingediend door Anne de Boer (GroenLinks) om de raad uitvoerig te informeren krijgt raadsbrede steun.   

Hamerslag
De raad stelde de ruimtelijke randvoorwaarden voor de herontwikkeling van locaties aan de Boslaan en Sperwerlaan vast en stemde in met het voorstel voor het repareren van het bestemmingsplan Prinsenlaan in Groenekan. 

Vragenuur
Bertus Voortman (D66) stelt een aantal vragen over de vestiging een Plus supermarkt aan de Leijenseweg. Hij wil weten waarom er een positieve grondhouding is. Ook stelt hij vragen over een brief van de ondernemersvereniging Bilthoven Centrum en De Kwinkelier. Er blijkt geen overleg geweest te zijn met deze winkeliers en betrokkenen. Wethouder Hans Mieras deelt mee dat hij op 16 oktober samen met wethouder Van Hulst een goed gesprek heeft gehad met de briefschrijvers. 'Er is nu over en weer meer begrip. Het punt van vertrouwen is voor een deel opgelost.' Mieras zegt dat het om een  principe-uitspraak gaat. 'Dat is een wat technische toets die vooraf gaat aan een bestemmingsplanprocedure. Een principe-uitspraak zegt in wezen, we zien geen onoverkomelijke problemen die het doorlopen van een bestemmingsplanprocedure in de weg staan.'