Het bijzondere materiaal doet geschiedenis herleven.
Het bijzondere materiaal doet geschiedenis herleven.

Tentoonstelling de geschiedenis van de Utrechtseweg

Algemeen Historie

De Utrechtseweg tussen Zeist en Utrecht is waarschijnlijk de oudste nog in gebruik zijnde weg van Nederland. Een aantal samenwerkende historische verenigingen wijden een tentoonstelling aan de bijzondere geschiedenis van deze weg, die teruggaat tot de 12e eeuw.

Op 7 en 8 november is de tentoonstelling te zien bij de Vereniging voor Samenlevingsopbouw WVT aan de Talinglaan 10, Bilthoven en van 23 november t/m 4 december in Dijckstate Maertensplein 96, Maartensdijk. Foto's , prenten, documenten en kaarten geven een beeld van de geschiedenis van het tracé van Zeist tot aan de Berekuil in Utrecht. Daarbij worden veel onderwerpen belicht, zoals de straat zelf en wegveranderingen, de omliggende dorpskernen, buitenplaatsen en andere gebouwen, bedrijven en instellingen, recreatie en horeca en het vervoer. Ook het fort De Bilt en de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog komen aan bod.

Vroeger liep de weg van Utrecht door grondgebied van Maartensdijk, over de Biltse Dorpsstraat, vanouds ook 'Steenstraat' genoemd, naar de Soestdijkseweg en verder over de Holle Bilt naar Zeist. Door de Franse overheersing onder Napoleon in het begin van de 19de eeuw werd de Utrechtseweg gezien als een weg van landsbelang. Met de vaststelling van het Rijkswegennet in 1816 werd de weg daardoor eigendom van het Rijk.

De expositie over deze bijzondere en belangrijke weg wordt georganiseerd door de historische verenigingen Historische Kring D'Oude School uit De Bilt, de Historische Vereniging Maartensdijk, het RHC Vecht en Venen en het Geheugen van Zeist (Zeister Historisch Genootschap en Gemeentearchief Zeist). Dit samenwerkingsproject is een nieuw initiatief in de regio!

Afbeelding
Afbeelding