Werkers en medewerkers zijn aanwezig bij de opening van het Paviljoen.
Werkers en medewerkers zijn aanwezig bij de opening van het Paviljoen.

Opening Betty Boeke Paviljoen

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

In het kader van het 90-jarig bestaan van de Werkplaats in Bilthoven is vrijdag 30 oktober officieel het Betty Boeke Paviljoen in gebruik genomen. Daarbij werd stilgestaan bij de grondleggers van de school en bij Betty en Julia Boeke in het bijzonder voor het ontstaan en voortbestaan van de Werkplaats.

Het Paviljoen is naar een idee van Mike Werkhoven, medewerker tekenen, ontworpen en samen met Mariken van Nimwegen verder vormgegeven. Jos Heuer, directeur Bedrijfsvoering, vertelt hierover: 'Wij zijn heel blij met het Paviljoen. Voor de werkers, de leerlingen op school, en onze medewerkers is dit echt een plek van verbinding en gedachten. Tussen ons, die hier nog actief zijn en werkers en medewerkers die er niet meer zijn. En dan denken wij speciaal aan diegenen die in hun tijd op school zijn overleden. In het dak van het Paviljoen zijn symbolisch 'sterren' gemaakt, waardoor de hemel zichtbaar is. Op deze manier gedenken wij onze overleden werkers en medewerkers'. Na het overlijden van werker Hylke, had de school behoefte aan zo'n plek. Deze plek is nu gerealiseerd.

Winterlinde
Het Paviljoen is niet alleen een plek van verbinding en gedachten, maar ook een verbinding tussen heden en verleden. Heuer: 'Op het schoolterrein staat een grote winterlinde. Deze boom, precies naast het Paviljoen, geeft de verbinding aan met het vorige gebouw van het Voortgezet Onderwijs (VO). Het Basisonderwijs (BO) en het VO is ook met elkaar verbonden: dit is de route van de werkers van groep 8 die 'onder de bogen' van BO naar VO gaan'. Als werkers de basisschool verlaten en naar het voortgezet onderwijs gaan, lopen zij, letterlijk, onder een boog van stokken door en worden zij uitgezwaaid door de overige werkers en medewerkers.

Brievenbus
Onder het Paviljoen is een brievenbus geplaatst, waarbij werkers en medewerkers ook hun gedachten in de brievenbus kunnen doen. Heuer: 'De brief die het laatst gepost is door een werker, of een medewerker, kan door iedereen gelezen worden. De bovenkant van de brievenbus is namelijk van glas. Bij deze gedachtenbus is ook een zitje geplaatst, zodat werkers en/of medewerkers hier kunnen filosoferen met elkaar, net als vroeger Plato deed met zijn leerlingen'.

De school wil de gedachte aan Betty Boeke levend houden en heeft ervoor gekozen om het paviljoen naar haar te vernoemen. Dankzij Betty's dochter Julia kreeg de Werkplaats een legaat om het Paviljoen te realiseren. Het resterende bedrag werd beschikbaar gesteld door ouders van de werkers, als cadeau voor het 90-jarig jubileum.