De entree van het bos is grondig gewijzigd tot groot genoegen van 'De Vrienden'.
De entree van het bos is grondig gewijzigd tot groot genoegen van 'De Vrienden'.

Handen uit de mouwen in De Biltse Duinen

Algemeen Natuur & Milieu

door Henk van de Bunt

De Vrienden van De Biltse Duinen houden op zaterdag 7 november een natuurwerkdag in de Biltse Duinen van 10.00 tot 13.00 uur. Er is werk voor maximaal 25 personen, er zijn nog 25 plekken over.

De site Natuurwerkdag.nl is een initiatief van LandschappenNL. Zij noemen De Biltse Duinen een gezinslocatie. Secretaris John Bluemink benadrukt dan ook dat in het bijzonder gezinnen met kinderen van harte welkom zijn op deze dag. Voor aanmelding opgave en meer informatie zie: de website: https://www.natuurwerkdag.nl.

Werkzaamheden
Over de werkzaamheden vertelt John: 'De Amerikaanse eik en vogelkers zijn uitheemse boomsoorten. Vanwege hun geringe bijdrage aan de biodiversiteit en agressieve groei en verspreiding, zijn deze soorten niet in onze bossen gewenst. We gaan ze dan ook te lijf door zaailingen uit te trekken en jonge bomen met de takkenschaar af te knippen. Dit alles gebeurt onder begeleiding van ervaren vrijwilligers van het Utrechts Landschap. Kleine kinderen kunnen - onder de verantwoording van hun ouders - helpen door de takken weg te slepen. Oude kleren en laarzen of stevige schoenen aantrekken. Het Utrechts Landschap zorgt voor werkhandschoenen en gereedschap. Na afloop wordt er in de kantine van Tennisclub Bilthoven voor koffie, thee en fris gezorgd. Parkeren en verzamelen op de parkeerplaats van TC Bilthoven aan het eind van de Burgemeester van der Borchlaan'. Voor meer informatie: locatieleider Jan Visser (visser-jan@live.nl) of de provinciale coördinator Marja Zandberg m.zandberg@landschaperfgoedutrecht.nl, tel. 030 2219781.

Ridderoordse bos
In het  Ridderoordse bos kan men onder begeleiding van de KNVV (Vereniging voor Veldbiologie) van 10.00 tot 15.30 uur meehelpen om een poel, die door achterstallig onderhoud dreigt te verlanden voor de toekomst te behouden. De boswachter heeft gevraagd om de omgeving van de poel vrij te maken zodat hij met wat groter materieel goed bij de poel kan om deze op te schonen. Planten, libellen en amfibieën krijgen weer een kans. Op deze locatie is ook wat zwaarder werk. Er is een geriefbosje met bijzonder eikenhakhout, dat ook achterstallig onderhoud heeft. Informatie over de werkzaamheden in het Ridderoordse bos zijn te verkrijgen bij Simone Laanbroek, e-mail secretaris@heuvelrug.knnv.nl, tel. 06 57075182.

Situatie in 2012