Dat wil ik 'effe' kwijt...

Algemeen Dat wil ik effe kwijt.....

Franz van de Kuil is tegen het verwijderen van Amerikaanse Eiken uit de Biltse Duinen.

Ik ben het niet met hem eens en zal uitleggen waarom:
Franz ziet natuur als een mooi plaatje, dat doet hem als mens goed. Ik zie natuur als een fascinerend samenleven van planten en dieren, ieder op hun eigen plek qua bodem, water, lucht en licht. Het gaat mij niet alleen om mij als mens, maar vooral om planten en dieren, die wat mij betreft ook recht hebben op bestaan.

De Inlandse eik en de Grove den zijn geen bomen op zichzelf, maar een hele levensgemeenschap van schimmels, korstmassen, insecten, insecteneters en andere predatoren. Deze levensgemeenschap is ontstaan in de vele duizenden jaren dat deze bomen in Nederland leven. De Amerikaanse eik is hoogstens 100 jaar geleden in Nederland ingevoerd . Planten en dieren hebben zich daar nog maar weinig aan aangepast.

Nu zijn de Biltse Duinen een mooi voorbeeld hoe het fout kan gaan. De Amerikaanse eik plant zich snel voort en neemt veel licht weg voor andere planten. Kijk maar eens om de bomen met de ringen. Overal om die bomen staan zaailingen van de Amerikaanse eik. Over 10 jaar groeit er geen andere plant meer onder. Dat vind ik een enorme verarming van de natuur.

Ja, de herfstkleuren van de Amerikaanse eik zijn mooi. Maar ga dan naar een park, zoals het Boetzelaerpark. Een park is immers aangelegd voor het mooi. Laten we in het bos vooral natuur voorrang geven.
Margriet Hartman,
Bilthoven