De urnenmuur op Den en Rust.
De urnenmuur op Den en Rust.

Maandag 2 november viering Allerzielen

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Op initiatief van de Raad van Kerken De Bilt e.o., gemeente De Bilt en Tap DELA Uitvaartzorg is maandagavond 2 november weer gelegenheid om overleden dierbaren op bijzondere wijze te gedenken. De bijeenkomsten vinden plaats op begraafplaats, natuurbegraafplaats en crematorium Den en Rust en de Opstandingskerk in combinatie met begraafplaats Brandenburg.

'Op deze dag wordt onze verbondenheid met de overledenen herdacht'; aan het woord is dominee Gert Landman, predikant in De Bilt en voorzitter van de Raad van Kerken De Bilt e.o. Hij vervolgt: 'Al meer dan duizend jaar vieren de Katholieken deze dag in november'. In 998 bepaalt abt Odilo, afkomstig uit één der verbonden kloosters met Cluny, dat op de dag na Allerheiligen, de gestorvenen op bijzondere liturgische wijze herdacht moeten worden. In de veertiende eeuw werd deze herdenkingsdag algemeen in de Rooms-Katholieke Kerk. Landman: 'Niet alleen de Katholieke Kerk herdenkt haar overledenen. Zo herdenkt de Lutherse Kerk haar gestorvenen op Eeuwigheidszondag, ook in november. Deze dag vindt altijd plaats op de laatste zondag voor het begin van Advent. Dit jaar is dat dus op zondag 22 november'. Tegenwoordig herdenkt de Katholieke Kerk, samen met de Protestanten de overledenen.

Harpmuziek
Joke Temming, evenementencoördinator bij coöperatie DELA, vertelt: 'Sinds 2009 zijn wij verantwoordelijk voor de viering van Allerzielen in de gemeente De Bilt. Het eerste jaar kwamen 45 mensen op ons evenement af, vorig jaar waren reeds meer dan 500 mensen aanwezig en dit jaar verwachten wij er nog meer'. Door alle brandende kaarsen ziet de begraafplaats er heel sfeervol uit. Maar voordat iedereen met een brandende kaars naar het graf van zijn of haar geliefde gaat, vindt een dienst plaats in de aula van Den en Rust, of in de Opstandingskerk. Landman: 'Tijdens de bijeenkomst in de ontmoetingsruimte wordt gezongen en worden gedichten voorgedragen, met als thema: verlies, troost en vooruitzicht. Dit alles wordt afgewisseld met harpspel.

Glühwein
Na de dienst kan men naar het graf, of de urn, van een dierbare. Bij de uitgang van de aula worden kaarsen uitgereikt en kan naar het graf of de urn worden gelopen, in groepjes of alleen. Op Den en Rust staan ongeveer 2.000 fakkels, verspreid over de hele begraafplaats. Ook op Brandenburg vindt een bijeenkomst plaats. Elk pad is verlicht, zodat u de weg eenvoudig kunt vinden. Temming: 'Omdat november al koud en nat kan zijn hebben wij nog een tent opgezet, waar onze gasten warme chocolademelk of glühwein kunnen verkrijgen. Bij terugkeer in de ontmoetingsruimte, of in de hal van de Opstandingskerk, is iedereen vrij om nog wat na te praten met elkaar onder het genot van koffie of thee'.

Locatie
Arie van Lunteren en Aart van Neerbos, beiden locatiemanager bij Den en Rust zijn verantwoordelijk voor het goed verlopen van de avond. Van Lunteren: 'Wij zorgen niet alleen voor de inrichting van de aula, maar ook moet de hele begraafplaats netjes zijn, wij zorgen dat 2.000 kaarsen langs de paden staan en wij zorgen voor voldoende olie. Van Neerbos valt zijn collega bij: ' Ook alle voordrachten moeten kloppen met de harpmuziek, zodat alles op elkaar is afgestemd. Wij doen er alles aan om het de nabestaanden naar de zin te maken'.

De bijeenkomst in de Opstandingskerk vindt plaats onder begeleiding van Dr. Gert Landman, predikant in De Bilt. De bijeenkomsten op Den en Rust vinden plaats onder begeleiding van pastor Lauk Spelberg, verbonden aan De Woudkapel in Bilthoven en predikant Koosje Vos-Butijn, zij is nu met emeritaat. Na de ontvangst en de dienst in de Opstandingskerk kan de gang worden gemaakt naar het graf op Brandenburg. Dit geldt ook voor de bezoekers van begraafplaats Den en Rust. Bij beide begraafplaatsen is de ontvangst vanaf 17.00 uur, de dienst begint om 17.30 uur en de gang naar het graf met kaars begint om 18.00 uur. Voor de goede orde: op Den en Rust vindt ook nog een tweede dienst plaats: ontvangst vanaf 18.00 uur, de dienst begint om 18.30 uur, waarna de gang naar het graf om 19.00 uur aanvangt.

Temming: 'Oh ja, voor ik het vergeet, iedereen is van harte welkom, ook als u geen, of een ander geloof aanhangt'.