Na zijn onderscheiding hield Brinkman zijn afscheidsrede.
Na zijn onderscheiding hield Brinkman zijn afscheidsrede.

Koninklijke Onderscheiding voor theoloog

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

De heer Martien Brinkman uit De Bilt is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De bij deze Koninklijke onderscheiding behorende versierselen werden op 23 oktober door burgemeester Arjen Gerritsen uitgereikt tijdens zijn afscheid van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Dr. Martien Brinkman (1950) was hoogleraar theologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en was vele jaren verbonden aan het Centrum voor Interculturele theologie (IIMO) te Utrecht. Ook verschenen van hem diverse publicaties.

De Bilt
De heer Brinkman is sinds 1987 meelevend lid van de Gereformeerde Kerk van De Bilt en heeft zich als lid van de kerk meer dan verdienstelijk gemaakt. Van 2011 tot 2013 was hij lid van de werkgroep liturgievernieuwing, die zich bezig hield met vernieuwing en aanpassing aan de moderne tijd van de kerkdienst en sinds dit jaar (2015) is hij voorzitter van de kerkenraad.

Internationaal
Martien Brinkman heeft de internationale theologische vereniging van vakgenoten, het International Reformed Theological Institute (IRTI) uitgebouwd en gerelateerd aan de brede internationale interkerkelijke organisaties. IRTI is een internationaal netwerk van theologen verbonden met de Gereformeerde Traditie. In 2005 werd hij gekozen tot directeur van het IRTI.  Sinds 1994 begeleidde Brinkman als adviseur van het Moluks Theologisch Beraad (MTB) de zoektocht naar een eigen Molukse theologie. Sinds 2011 is de heer Brinkman voorzitter van de Adviesraad van het Moluks Theologisch Seminarie te Houten.

Decaan
De heer Brinkman stond als decaan aan de wieg van het Centrum voor Islamitische Theologie (CIT). Hij zette daarmee in samenspraak met zijn collega's aan de VU, een belangrijke ontwikkeling in de wetenschappelijke wereld in Nederland in gang. Het CIT is sinds 2005 aan de VU gevestigd. Dit heeft geleid tot een brede academische gemeenschap, die recht doet aan de verschillende identiteiten en waar leren in dialoog centraal staat. Dit is één van de eerste initiatieven die in West-Europa van de grond zijn gekomen en jaren later zijn in Europa enkele universiteiten gevolgd zoals in Duitsland en recentelijk nog in België¨. Tientallen moslimstudenten zijn opgeleid door het CIT. Een aanzienlijk aantal imams in het publieke domein (gevangenissen, zorginstellingen en de landmacht) zijn door het CIT opgeleid.

Afscheid
Ter gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar hield de gedecoreerde professor een rede getiteld 'Een goede schepping? In dit afscheidscollege werd het proza van de schrijver Oek de Jong en de poëzie van de dichter Rutger Kopland getypeerd als werkelijkheidsmystiek en in verband gebracht met een aantal centrale noties van de christelijke scheppingsleer.