?Ton Jacobse (links) en Rijk van Zanten; bestuursleden van de vogelvereniging.
?Ton Jacobse (links) en Rijk van Zanten; bestuursleden van de vogelvereniging.

Vogelvereniging poetst veren op voor show

Algemeen Algemeen

door Rob Klaassen

Vogelvereniging De Bilt-Bilthoven houdt van vrijdagavond 30 oktober tot en met zondagmiddag 1 november haar jaarlijkse grote vogelshow in gebouw 'De Harmonie', Jasmijnstraat 6b in De Bilt. Er vallen ruim 400 vogels te bewonderen. Het is de 38e maal dat deze show plaatsvindt samen met de vogelvrienden uit Coesfeld.

De vogelshow is essentieel voor het bestaan van een Vogelvereniging; aldus is de mening van Ton Jacobse en Rijk van Zanten, respectievelijk voorzitter en secretaris van de vereniging. Ton: 'We zijn een grote en enthousiaste vereniging. We komen het hele jaar ten minste eenmaal per maand, met uitzondering van de zomermaanden, bij elkaar. We bespreken dan een bepaalde vogel van onze eigen kweek of we hebben een lezing waarbij we een bijzondere vogel of een bijzondere waarneming bespreken. Altijd interessante bijeenkomsten. Doordat we een bloeiende vereniging zijn, kunnen we ieder jaar zo'n show organiseren. Doe je dat niet of kun je dat niet, dan gaat het vaak snel bergafwaarts met je vereniging. Zo'n show is wel de kurk waarop je vereniging drijft. We verdienen er niets aan, maar het dwingt iedereen wel om steeds z'n beste beentje voor te zetten om te proberen in de prijzen te vallen. Zo'n show is in feite de drijfveer voor de vereniging'.

Draaiboek
Rijk: 'We hebben een vast draaiboek van waaruit we werken. We beginnen direct na de vakantie met de voorbereidingen. Het benaderen van de mensen om vogels te leveren, benaderen van leden om als vrijwilliger mee te werken aan de tentoonstelling. We hebben gelukkig een groot aantal leden die dit graag willen doen. Dat is allemaal behoorlijk wat werk. De vogels worden donderdag de 29e, als de stellingen er staan, ingebracht. Op vrijdag gaan dan 7 keurmeesters aan het werk om de vogels te keuren op onder andere kleur, vorm, grootte en algehele conditie. Zo hebben we categorieën kanaries in alle kleuren, zebravinken, tropen, parkieten e.d. 's Avonds na de opening worden de prijswinnaars bekend gemaakt. Het is dan wel hard werken, want de keuringsresultaten moeten in een catalogus worden verwerkt die 's avonds al voor het publiek beschikbaar moet zijn'.

Haakbek
Ton: 'Het is bijzonder leuk dat er zo'n ruim 100 vogels worden ingebracht vanuit onze zustergemeente Coesfeld. Het is daarom zo leuk, omdat ze daar heel andere vogels houden dan wij. Zij beschikken daar over enorm veel ruimte. Dat maakt, dat zij ook veel grotere volières hebben dan wij hier in De Bilt. Zij hebben ook veel andere typen vogels. De meest unieke vogel op deze tentoonstelling komt uit Coesfeld en is een haakbek. Dit is een vogel met een kromme snavel die met zo'n snavel in staat is om gemakkelijk zaadjes uit een dennenappel te vissen. Een heel bijzondere vogel. Over veertien dagen gaan wij weer met een groot aantal vogels van ons naar Coesfeld om hun tentoonstelling op te luisteren. Deze uitwisseling is voor onze beide verenigingen van enorme waarde'.

Burgemeester
De officiële opening van de tentoonstelling is vrijdagavond 30 oktober om 19.30 uur door burgemeester Gerritsen. Vrijdagavond is de tentoonstelling geopend van 19.30 tot 22.00 uur, zaterdag 31 oktober van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 1 november van 10.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis en de catalogus wordt verkocht voor de kostprijs, die doorgaans niet meer dan enkele euro's bedraagt. Een verkoopklasse is ook aanwezig.