Aileen van Leeuwen is klaar om campagne te voeren.
Aileen van Leeuwen is klaar om campagne te voeren.

Bilthovense Aileen voert campagne

Algemeen Algemeen

Aileen van Leeuwen staat in de finale om de nieuwe jongerenvertegenwoordiger naar de VN te worden. De 21 jarige Bilthovense is al sinds de middelbare school geïnteresseerd in thema's als de VN en vluchtelingen.

door Eline Meertens

Jongerenvertegenwoordigers vormen de schakel tussen Nederlandse jongeren en (politieke) instanties in binnen- en buitenland. Ze werken in koppels en trekken het hele land door om in contact te komen met duizenden jongeren tussen de 15 en de 27 jaar. Door middel van gastlessen en debatten komen ze erachter wat er speelt onder de jongeren. Deze thema's nemen ze mee naar, in Aileens geval, de VN. Aileen was al vanaf de middelbare school geïnteresseerd in de VN en toen ze de vacature voor 'nieuwe jongerenvertegenwoordiger naar de VN' voorbij zag komen hoefde ze niet lang te twijfelen en meldde ze zich aan.

Vluchtelingen
De campagneslogan van Aileen is: 'Vlucht niet voor vluchtelingen'. Ze wil meer wederzijds begrip creëren tussen de vluchtelingen en jongeren die in Nederland zijn opgegroeid. Dit wil ze bereiken door ze met elkaar in contact te brengen. 'Ik zou graag gastlessen geven op middelbare scholen over vluchtelingen. Ik wil dan niet alleen voor de klas staan maar juist samen met een vluchteling. Hij kan dan zijn verhaal doen en vertellen wat hij allemaal heeft meegemaakt. Ze hebben vaak veel meegemaakt en ik denk dat het goed is voor jongeren om dat de te horen'. Aileen weet dat er behoefte aan is bij de jongeren. 'Ik ben vandaag naar de Werkplaats geweest in Bilthoven, mijn oude middelbare school en daar heb ik in iedere klas gevraagd of ze het leuk vonden om een vluchteling in de klas te hebben en iedereen stak zijn hand op. Jongeren willen de verhalen dus ook horen, ze zijn erin geïnteresseerd'. 

Jong
De interesse voor de vluchtelingenproblematiek zat er bij Aileen al jong in. 'In de vijfde klas van de middelbare school kwam ik voor het eerst in aanraking met vluchtelingen. Ik moest een werkstuk maken en ik mocht daarvoor zelf het onderwerp bepalen. Ik ben toen naar Vluchtelingenwerk Nederland gegaan en heb gevraagd of ik misschien een vluchteling kon interviewen. Daar heb ik toen vijf vluchtelingen geïnterviewd en mijn interesse was aangewakkerd. Ik vind het vooral bijzonder wat ze allemaal hebben meegemaakt en dat ze toch nog steeds de moed hebben om door te gaan. Ze moeten telkens weer door ook al zitten ze soms in een uitzichtloze situatie. Deze gesprekken hebben op mij enorm veel impact gehad en zo'n persoonlijke ervaring met vluchtelingen gun ik alle jongeren in Nederland'. 

Stemmen
De finale voor jongerenvertegenwoordiger naar de VN is een publieksfinale. Aileen moet daarom tot en met 23 oktober zoveel mogelijk stemmen ophalen. Gelooft u dus ook in Aileen haar doel en wilt u haar steunen dan kunt u Aileen sms'en naar 5040 en een tweede keer stemmen via de website www.jongerenvertegenwoordigers.nl.