Licht uit tijdens Nacht van de Nacht

Algemeen Algemeen

De gemeente De Bilt doet mee aan de Nacht van de Nacht door de lichten op het gemeentehuis Jagtlust op zaterdagavond 24 oktober een keertje te doven om daarmee even stil te staan bij de gevolgen van verlichting. De gemeente roept inwoners en bedrijven op om hetzelfde te doen en zo te ontdekken hoe mooi de nacht is.

De gemeente De Bilt draagt hiermee haar steentje bij aan een duurzaam De Bilt door deel te nemen aan Nacht van de Nacht. Wat de gevolgen zijn van verlichting wordt duidelijk als het donker wordt. Nederland ligt in een gebied waar het nagenoeg onmogelijk is om nog plekjes te vinden waar de hemel echt donker is. Normaal gesproken zijn er 's nachts zo'n 2500 sterren met het blote oog zichtbaar, in de provincie Utrecht zijn dat er ongeveer 500. Niet alleen mensen ondervinden gevolgen van lichthinder. De meeste diersoorten in Nederland zijn 's nachts actief en worden door het licht verstoord. Een ander gevolg van elektrische verlichting is dat er meestal fossiele brandstoffen voor worden opgestookt, dit betekent een aanslag op het milieu door ongewenste uitstoot van kooldioxide in de atmosfeer. Tijdens Nacht van de Nacht staan velen stil bij deze gevolgen maar wordt ook de schoonheid van een donkere nacht benadrukt.

Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht landelijk, voor de 11e keer, georganiseerd op zaterdag 24 oktober. Kijk op www.nachtvandenacht.nl voor meer informatie of doe mee met een activiteit.