De gemeentewerf is te bezoeken. Er is daar geïnvesteerd in ventilatie, koeling en zonwering. Voor energieopwekking is gekozen voor een warmtepomp en zonnepanelen.
De gemeentewerf is te bezoeken. Er is daar geïnvesteerd in ventilatie, koeling en zonwering. Voor energieopwekking is gekozen voor een warmtepomp en zonnepanelen.

Duurzame woningen in De Bilt open voor publiek

Algemeen Algemeen

Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route bieden huiseigenaren uit De Bilt bezoekers een unieke kans om inspiratie op te doen over duurzaam wonen. Huiseigenaren die energiezuinige maatregelen troffen in en om hun woning vertellen daar meer over op zaterdag 7 en 14 november.

Bij het verduurzamen van de woning hebben veel eigenaren ervaringen opgedaan. Zij kunnen daarmee mensen op weg helpen, die aan de slag willen met het energiezuinig maken van de woning, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Een verhaal van iemand uit de buurt levert nuttige informatie op over verbruik, comfort en allerlei praktische zaken. Eén van de deelnemers, Eveline Botter vertelt: 'Het is leuk om mensen bij je thuis de mogelijkheden te laten zien. Dat maakt het heel praktisch. Zo kun je een bezoeker op weg helpen. En een goed voorbeeld doet goed volgen'.

Isolatie
Of het nu gaat om spouwmuurisolatie, HR++ glas, zonnepanelen, balansventilatie of een volledig energieneutraal huis, alle opgedane kennis en ervaringen zijn waardevol. De gemeente De Bilt hoopt meer mensen te enthousiasmeren om deel te nemen: 'Uit eigen ervaring weet ik hoe inspirerend het contact tijdens het bezoeken van verschillende woningen is en om het verhaal uit eerste hand te horen', aldus Anne Brommersma, wethouder Duurzaamheid. Bovendien maken huiseigenaren, die hun huis openstellen kans op het winnen van een weekendje weg in een ecologische bosvilla van vakantiepark Herperduin.

Aanmelden
Inmiddels hebben al negen woningeigenaren uit De Bilt, Bilthoven en Maartensdijk zich aangemeld voor de Duurzame Huizen Route. Aanmelden kan nog via www.duurzamehuizenroute.nl/debilt.

Bij dit huis aan de Overboslaan zijn diverse energiebesparende maatregelen genomen waaronder een vegetatiedak. Voor energieopwekking wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen.