Dante met de Divina Commedia in de hand, tempera op doek (1465), Domenico di Michelino, Santa Maria del Fiore, Florence.
Dante met de Divina Commedia in de hand, tempera op doek (1465), Domenico di Michelino, Santa Maria del Fiore, Florence.

Lezing over hoofdzonden

Algemeen Kunst & Cultuur

In het kader van het jaarthema 'Over Kwaad gesproken' geeft mevrouw dr. José van der Helm op maandag 26 oktober een lezing geven De zeven hoofdzonden in Dante's 'Divina Commedia'.

Mevr. van der Helm is docent en onderzoeker aan de opleiding Italiaanse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht. Zij verzorgt colleges in de historische taalkunde van het Italiaans. In de Middeleeuwse visie moeten zondaars in het hiernamaals boeten op de Louteringsberg, één van de drie rijken van de Divina Commedia voor de door hen begane hoofdzonden. De ziel moet helemaal gereinigd worden van het kwaad om op te kunnen stijgen tot het hemels paradijs. Dante's leidsman Vergilius zet uiteen hoe liefde als neutrale kracht in de menselijke ziel werkt. Zij vormt zo de grondslag voor deugd en ondeugd.

De lezing is op maandag 26 oktober om 20.00 uur in Huize Het Oosten, Rubenslaan 1-3, Bilthoven (hoek Jan Steenlaan). Toegangskaarten zijn aan de zaal verkrijgbaar.