Afbeelding

Blik voortaan bij plasticafval

Algemeen Algemeen

Tot nog toe verdwijnen drankenpakken en blik in het restafval. Het restafval wordt evenwel verbrand, terwijl metaal en drankenpakken goed recyclebaar zijn. In de afgelopen jaren was recyclen echter duurder dan verbranden. Per 2015 heeft de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) bij het Afvalfonds een vergoeding bedongen voor de afzonderlijk ingezamelde drankenkartons.

Ook heeft Afvalverwijdering Utrecht inmiddels het recyclen van drankenkartons en blik betrokken bij de aanbesteding van het sorteren en vermarkten van kunststof. Daarom heeft het College van Burgemeester en Wethouders besloten om ingaande 1 november 2015 de afzonderlijke inzameling van plastic uit te breiden met zowel drankenkartons als blik. De inzameling van plastic, metaal en drankenkartons (hierna: PMD) sluit aan bij de doelstelling om het hergebruik van grondstoffen uit het afval te verbeteren.

Spaarzakken
De inzameling van PMD geschiedt door middel van spaarzakken die zijn voorzien van een toelichtend opschrift over PMD. De drankenkartons, het metaal en het plastic kunnen worden verzameld in één en dezelfde spaarzak. De nieuwe spaarzakken zijn van een dikkere kwaliteit om scheuren te voorkomen. Omdat het College kiest voor uitbreiding van de bestaande plasticinzameling, blijft de inzamelstructuur ongewijzigd. Na inzameling worden de drankenkartons, het blik en het plastic gesorteerd en vermarkt. De inzameling van PMD geschiedt kostenneutraal omdat de kosten worden gedekt uit de vergoeding van het Afvalfonds en uit de vermindering van de hoeveelheid restafval.

De gelijktijdige inzameling van PMD start op 1 november 2015. Op de verzamelcontainers wordt door middel van nieuwe logo's aangegeven voor welk afval de verzamelcontainer bestemd is.

Afbeelding