Fred Meijer en Karel Beesemer op de camping in 2015.
Fred Meijer en Karel Beesemer op de camping in 2015.

Verhalen over camping

Algemeen Historie

door Henk van de Bunt

Voor het samenstellen van een boek over Camping Bos Park Bilthoven in vroegere tijden, zijn Karel Beesemer en Fred Meijer op zoek naar foto's en verhalen uit de tijd toen de camping nog 'De Biltse Duinen' heette. Ook hedendaagse belevenissen zijn welkom.

De Biltse Duinen is een natuurgebied tussen Bilthoven en Bosch en Duin, waarin o.a. een camping en een golfbaan. De duinen liggen aan de zuidkant van het chaletpark Bospark Bilthoven en worden aan de oostzijde begrensd door de Biltseweg. De Biltse Duinen zijn aangewezen als beschermd gemeentelijk landschapsmonument. Karel Beesemer: 'Tot 1980 grensde het roemruchte Natuurbad De Biltsche Duinen aan de camping. Daarover verscheen in 2012 het boek 'Duiken in het verleden'. De camping en het natuurbad met op die locatie nu het golfpark, hebben één ding gemeen, namelijk de ligging in een aaneengesloten fraai en omvangrijk natuurgebied, waar het goed toeven is voor mens en dier. Het natuurgebied is niet zonder reden in 2013 tot Landschapsmonument verklaard. Daarmee is 'De Biltse Duinen' het eerste beschermde landschapsmonument in Nederland'.

Verleden
Fred Meijer: 'Karel Beesemer, die samen met zijn zoon Marcel het boek over het natuurbad samenstelde, kwam toevallig in contact met de parkbeheerder van Bos Park Bilthoven. Toen ontstond de gedachte of het mogelijk zou zijn óók een boek over de camping te vervaardigen. De geschiedenis van de camping is namelijk zo boeiend, dat ook voor een boek daarover, zeker voldoende draagvlak is. Zeker als in het komende boek royaal plaats wordt geboden aan verhalen met herinneringen van mensen die hier hebben gekampeerd en/of nog steeds kamperen. Mede dankzij de verhalen kan het een boeiend lees- en kijkboek worden over: Een camping in het heden, met een toekomst én een verleden'.

Vraaggesprek
Fred Meijer vertelt, dat hij deze zomer, samen met zijn vrouw Loes al een flink aantal gesprekken met campinggasten heeft gevoerd: 'Wij hebben denk ik al een twintigtal gesprekken gehad, waar mogelijk bruikbaar materiaal bij zit. Een aantal daarvan betreft gesprekken met mensen die zo dadelijk weer de camping inruilen voor hun woning elders in het land en aangaven daar nog verder te willen zoeken naar verhalen en foto's van vroeger. Maar het kan natuurlijk ook anderen aangaan, die nu geen campinggast meer zijn, maar er wellicht wel nog heel wat over weten te vertellen'. Beesemer en Meijer nodigen belangstellenden graag uit eventuele verhalen aan het papier toe te vertrouwen en voor het boek beschikbaar te stellen. Eventueel kan een verhaal ook via een vraaggesprek met een van de samenstellers van het nieuwe boek ontstaan. De inhoud van de bijdrage bepaalt men vanzelfsprekend helemaal zélf. Met veel interesse zien de (toekomstige) auteurs reacties graag tegemoet op k.beesemer@planet.nl en/of fred@familie-meijer.eu

Een foto uit 1960 (foto Fred Meijer).