Edwin Plug en Lieneke Geurtsen: 'Het 'wij'-gevoel van 38 jaar geleden in Maartensdijk komt zeker terug'.
Edwin Plug en Lieneke Geurtsen: 'Het 'wij'-gevoel van 38 jaar geleden in Maartensdijk komt zeker terug'.

'De Vierstee is van en voor ons allemaal'

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Met deze slogan is enkele weken geleden Stichting 'Vierstee 2.0' officieel opgericht. Stichting 'Vierstee 2.0' gaat zich samen met de gebruikersgroepen van De Vierstee inzetten voor het realiseren van een betere en uitgebreidere renovatie van de Vierstee.

De gemeenteraad van de gemeente De Bilt heeft voor deze renovatie 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Voor realisatie van alle wensen van de gebruikersgroepen is er echter meer geld nodig. Geld, dat moet komen vanuit sponsorbijdragen en andere fondswervingen.

Renovatie
'Om maar gelijk een misverstand uit de weg te helpen; wij gaan als stichting met het ingezamelde geld niet de renovatie zelf bekostigen. Dat is een zaak van de gemeente. Wel gaan we er met elkaar voor zorgen, dat allerlei extra zaken die De Vierstee beter en aantrekkelijker maken voor alle gebruikers, mogelijk zullen worden', aldus Edwin Plug, voorzitter van de stichting. 'Wanneer de gemeente toch allerlei zaken in en aan De Vierstee gaat aanpakken, dan is het een mooie gelegenheid om er direct voor te zorgen dat dingen, die niet in het renovatiebudget zitten toch meegenomen kunnen worden. Je bent dan immers toch bezig. Samen met de gemeente De Bilt realiseren we zo een nog betere Vierstee'.

Secretaris
'Er is regelmatig overleg met wethouder Madeleine Bakker van de gemeente De Bilt over wat er vanuit de gemeente gaat gebeuren en wat er nog aan extra gerealiseerd kan worden. De wethouder is meer dan bereid om mee te werken, zodat al die extra wensen ook daadwerkelijk ten tijde van de renovatie gerealiseerd kunnen worden', vertelt secretaris Henny van der Heijden. 'Een aantal voorbeelden van zaken die de stichting op het verlangenlijstje heeft staan zijn: WiFi, een overdekte fietsenstalling, vaste licht-/geluid- en audio/videosets in de zalen, nieuw meubilair, een verbeterde entree, meer daglicht in de verblijfs- en verkeersruimten en een grondig opgeknapt bar/keuken/horeca gedeelte'. Penningmeester Frank Mulder: 'Ons dorpshuis zal hierdoor voor iedereen veel aantrekkelijker kunnen worden, dan dat het nu is. Een goed uitgeruste en ingerichte Vierstee zal een positieve impuls zijn voor het hele dorp'.

Geld
'Realisatie van deze verbeteringen kost wel geld; geld dat er nu niet is', vervolgt Mulder. Henny van der Heijden noemt een aantal ideeën en richtingen waar geld mogelijk vandaan kan komen: 'Als stichting gaan wij een aantal goede doelen fondsen aanschrijven. Wij weten vanuit vooronderzoek, dat verschillende fondsen bereid zijn om mee te investeren in de verschillende verbeterpunten. Daarnaast gaan we samen met de gebruikersgroepen van De Vierstee de komende winter diverse acties ondernemen om extra financiële middelen binnen te halen. Mensen en bedrijven kunnen hierbij op verschillende manieren sponsoren.

Aftrap
Edwin Plug: 'De aftrap van deze actieperiode zal op zaterdag 28 november met een 'Open dag Vierstee' plaatsvinden. We hebben afgelopen week overleg gehad met de verenigingen die in De Vierstee hun 'home' hebben. Zij waren zeer enthousiast! Er gaat een vereniging taarten bakken, een andere club gaat een sponsortoernooi organiseren, etc.' Alle opbrengsten van deze acties gaan ten goede komen aan een betere Vierstee voor iedereen. In april 2016 zal de actieperiode feestelijk afgesloten worden. Dan weten we hoeveel geld de acties hebben opgebracht en wat er gelijktijdig met de renovatie aan extra's gerealiseerd kan worden'. In de periode tussen 28 november en april 2016 zal stichting 'Vierstee 2.0' - door middel van een grote financiële barometer in De Vierstee en persinformatie communiceren over de stand van zaken. Ook zal, naast de doneerbutton, op de nu al functionele website www.vierstee.nl de stand van de acties af te lezen zijn.

Herhaling
Frank Mulder: 'Je kunt de komende actieperiode wel een beetje vergelijken met de acties die er 38 jaar geleden bij de oprichting van de Vierstee zijn gehouden. Toen is er door allerlei grote en kleine acties 50.000 gulden bij elkaar gehaald door de inwoners van Maartensdijk. Door die actie en de grote bereidheid van de bevolking om mee te helpen kon er ook een veel betere/grotere Vierstee gerealiseerd worden dan iedereen voor mogelijk hield. Als je dat bedrag naar de huidige waarde van het huidige geld omrekent kom je op ruim 53.000 Euro! Met dat bedrag zouden we mooie dingen kunnen realiseren. Vanuit alle kanten is er enthousiasme en bereidheid tot medewerking, dat is heel fijn.'

Enthousiasme
Lieneke Geurtsen (algemeen bestuurslid) zegt hierop nog 'Wij verwachten dat het enthousiasme de komende maanden nog zal groeien. Het is tenslotte naast zinvol ook nog erg leuk om je met elkaar in te zetten voor een gemeenschapsgebouw waar we de komende 20 jaar nog veel plezier van zullen hebben. 38 Jaar geleden gaven de acties voor De Vierstee een groot 'wij'-gevoel in Maartensdijk. Dat zal vast en zeker ook nu weer gaan gebeuren!'

Meer informatie over de stichting en de doelen is te vinden op www.vierstee.nl of te krijgen via het e-mailadres bestuur@vierstee.nl. Ook mensen/bedrijven/organisaties, die een bijdrage willen doen om een betere Vierstee mogelijk te maken kunnen over een eventuele donatie contact via dit e-mailadres opnemen.

Frank Mulder (links) en Henny van der Heiden: 'Er is een grondige opknapbeurt van de keuken nodig'.