De eendenkooi is dit jaar nog 4 dagen onder begeleiding van een gids te bezoeken.
De eendenkooi is dit jaar nog 4 dagen onder begeleiding van een gids te bezoeken.

Neem een kijkje achter de schermen

Algemeen Natuur & Milieu

Dit jaar zijn er op 17,18, 24 en 25 oktober nog rondleidingen in de eeuwenoude eendenkooi van Breukeleveen. In de afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten met vele vrijwilligers de eendenkooi grotendeels gerestaureerd.

Vroeger werden daar eenden voor de consumptie gevangen, maar sinds tientallen jaren gebeurt dat niet meer en wordt de eendenkooi in verband met de grote natuur en cultuurhistorische waarden door Natuurmonumenten in stand gehouden.

Schermen
Op genoemde dagen laten  gidsen van Natuurmonumenten van 12.00 uur tot 15.00 uur de schermen, de vangarmen, de kooiplas en het kooikershuisje zien en vertellen over de rijke historie van deze eendenkooi en over het herstel van het dichtbij de eendenkooi gelegen trilvenengebied. De rondleidingen duren circa 45 minuten. Vooraf aanmelden om hieraan deel te nemen is niet nodig en deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage voor de restauratiekosten van de eendenkooi wordt op prijs gesteld.

De rondleidingen starten halfweg de Kanaaldijk: een fiets- en wandelpad gelegen tussen Hollandsche Rading en Tienhoven, te bereiken vanuit Hollandsche Rading via het verlengde van de Graaf Floris V weg en vanuit Tienhoven  via de Dwarsdijk.  Bij regenachtig weer zijn er geen rondleidingen.            
(Rene Alkema)