Dat wil ik 'effe' kwijt…

Algemeen Dat wil ik effe kwijt.....

Het gonst van de zondagsopenstelling in De Bilt. Een motie is in de gemeenteraad aangenomen voor een burgerpeiling. Gaan we nu democratisch besluiten dat ook de Bilt meegaat richting de 24/7-haast-economie? Of willen we in ieder geval één dag in de week rust en stilte?

Een vraag die meestal wordt vergeten: 'Hebben de winkeliers wel zin in werken op zondag'? In De Vierklank van 30 september in 'Zondagsopenstelling niet blijven uitstellen' worden vertegenwoordigers van D'66 en VVD geciteerd: 'Winkeliers kunnen (…) de verantwoordelijkheid goed zelf aan om hierin een eigen beslissing te nemen'. Dit klinkt heel logisch, maar is het dus niet.

Ik kom uit een middenstandsgezin: mijn vader was schoenmaker – net als alle voorvaderen vanaf 1760 - en mijn moeder is opgegroeid in een bakkerij, beiden in de Nieuwstraat. Mijn moeder kon zich nog herinneren, dat de winkeltijdenwet werd ingevoerd. Deze was in 1930 bedoeld voor de zondagsrust, maar vooral ook ter bescherming van de winkeliers, zodat ze elkaar niet de vernieling in zouden concurreren.

Kunnen we niet gewoon op zaterdag de boodschappen blijven doen? Bij voorkeur op de fiets natuurlijk. Dan hoeven we ook niet op zondag met de auto naar een gemeente in de buurt. Alvast een bijdrage aan BENG! (De Bilt Energie-Neutrale Gemeenschap in 2030.)
Frans de Ruiter