Het diamanten bruidspaar met locoburgemeester Hans Mieras.
Het diamanten bruidspaar met locoburgemeester Hans Mieras.

Felicitaties voor diamanten bruidspaar

Algemeen Algemeen

Op woensdag 30 september vierden de heer en mevrouw Van Asselt-Rietveld hun zestigjarig huwelijksjubileum. Locoburgemeester Hans Mieras kwam namens het gemeentebestuur het bruidspaar feliciteren. Het feest vierden ze met de familie bij Van der Valk in Houten in het Live Cooking restaurant.

door Guus Geebel

Bert van Asselt was 22 en Greet Rietveld 19 jaar toen ze op 30 september 1955 in Bilthoven trouwden. Bert is geboren in Maartensdijk en Greet in De Bilt. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst in Utrecht. Greet was op een zondagavond met een vriendin stiekem naar de stad gegaan en in de Voorstraat kwamen ze Bert met zijn vriend tegen. Die vriend kende de vriendin van Greet en er werd een praatje gemaakt waar zich ook nog een andere marinier bij aansloot. Bert en zijn vriend hadden zich aangemeld om beroepsmilitair te worden. 'Mijn vriend bij de mariniers en ik bij de luchtmacht. We ontmoetten elkaar op zondagavond in Utrecht, want vandaar moesten we weer terug naar ons onderdeel. Bert nodigde de meisjes uit voor een glaasje limonade bij Ruteck's. Er werd een afspraakje gemaakt en Bert en Greet kregen verkering.

Oorlog
'Mijn ouders hebben Bert meteen geaccepteerd', vertelt Greet. Hij was gelegerd op de vliegbasis Volkel en de hele week van huis. 'Ik was van geboorte Maartendijker en we zijn de oorlog redelijk goed doorgekomen. Mijn vader was bakker en werkte bij een bakkerij in Utrecht', vertelt Bert. 'Hij ging 's morgens om vier uur al van huis, maar in augustus 1945 is hij op weg naar de bakkerij door een Canadees doodgereden. Het emotioneert hem nog steeds. 'Het gezin was met zes kinderen de oorlog goed doorgekomen en dan verongelukt hij net na de oorlog door toedoen van een Canadees.' Bert van Asselt was twaalf toen het gebeurde en het jongste kind. In januari 1946 verhuisde het gezin naar de Eerste Brandenburgerweg in Bilthoven.

Militair
Na hun huwelijk woonden Bert en Greet van Asselt eerst drie jaar in bij de ouders van Greet op de Hessenweg in De Bilt. In februari 1959 ging het echtpaar op kamers wonen in de Prins Hendriklaan in Bilthoven. Daar werden hun beide zonen geboren. Het echtpaar heeft zes kleinkinderen. Nadat hij van 1948 tot 1952 bij Inventum had gewerkt werd Van Asselt beroepsmilitair. In 1990 ging hij na 38 jaar als adjudant met pensioen. Greet heeft tot haar trouwen in een winkel van bakkerij Moolenbeek gewerkt. Ze heeft jarenlang juffrouw Bruinshoofd, de beroemde vroedvrouw van De Bilt begeleid.

Onderscheiding
In 1985 kreeg Bert van Asselt de eremedaille verbonden aan de orde van Oranje-Nassau in goud met de zwaarden uitgereikt. 'Die onderscheiding heb ik voornamelijk gekregen voor het speciale werk dat ik bij de luchtmacht deed. Ik was materiedeskundige op het gebied van schietstoelen en deed onderzoek wanneer een vliegtuig was gecrasht. Ik was opgeleid aan de Luchtmacht Technische School in Deelen waar ik ook een aantal jaren les heb gegeven.' Van Asselt is er ook voor naar Amerika geweest. De laatste vijftien jaar van zijn loopbaan bracht hij door in Zeist op landgoed Wulperhorst. Hij is tijdens zijn carrière steeds in de gemeente De Bilt blijven wonen. Bert van Asselt bewaart hele goede herinneringen aan de luchtmacht en er zijn nog steeds contacten.