Ruime belangstelling voor de ontwikkelingen van het Vinkenplein.
Ruime belangstelling voor de ontwikkelingen van het Vinkenplein.

Eerste schetsen Vinkenplein gepresenteerd

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Op dinsdag 29 september heeft projectontwikkelaar Synchroon, samen met gemeente De Bilt in een volgestroomde Mathildezaal van Gemeentehuis Jagtlust omwonenden, raadsleden en overige belangstellenden geïnformeerd over de ontwikkeling van woningen, horeca en winkels op en aan het Vinkenplein.

Tijdens de zeer drukbezochte bijeenkomst presenteerde men de eerste schetsen voor deze beeldbepalende plek in het centrum van Bilthoven. Daarnaast kregen de aanwezigen informatie over de planning en het proces van schetsontwerp naar bouwplan en kon men een eerste reactie geven op de schetsen. Ook de herinrichting van het Vinkenplein en omliggende straten kwam aan de orde.

Jaren
Wethouder Hans Mieras benadrukte in zijn openingswoord, dat de gemeente al jaren werkt aan het verder verbeteren van het centrum van Bilthoven: 'De afgelopen jaren heeft u dat heel direct kunnen zien en ervaren rond het station en in de Julianalaan. We hebben een hele nieuwe weg aangelegd, de Melchiorlaan. Particuliere initiatiefnemers zijn aan de slag gegaan met (ver-)bouwplannen, zoals de enorme opknapbeurt voor het voormalig postkantoor en de bouw van het plan Melchior. Na de bouw van de onderdoorgang voor auto's en de nieuwe inrichting van de Julianalaan hebben we met de opening van de tweede onderdoorgang afgelopen mei weer een flinke stap gezet om het centrum veiliger en aantrekkelijker te maken'.

Het nieuwe Vinkenplein
Hans Mieras: 'Een belangrijke volgende klus wacht ons aan het Vinkenplein. Waar nu nog de ING bank staat, wordt een heel nieuw gebouw ontwikkeld met winkels, horeca en woningen en een parkeergarage voor de bewoners van de woningen. Voor het ontwerp en de bouw hiervan heeft de gemeente afspraken gemaakt met ING, die letterlijk gaat verhuizen naar de overkant (hoek Melchiorlaan). En we hebben een inschrijving georganiseerd voor projectontwikkelaars en bouwers, met de uitnodiging om een plan te maken; binnen de daarvoor opgestelde kaders en criteria voor o.a. beeldkwaliteit, functies, hoogte, etc. Synchroon heeft het plan gemaakt, dat wij als beste hebben beoordeeld. Vanuit de gemeente gaan we samen met de omgeving aan de slag met het ontwerp voor de inrichting van het Vinkenplein zelf en de daaraan grenzende straten, Vinkenlaan en Melchiorlaan. Hoe het er uit komt te zien willen we nadrukkelijk samen met de omgeving uitwerken. Duidelijk is wel dat het moet passen bij de gebouwen om het plein, het nieuwe gebouw dat Synchroon ontwikkelt en de inrichting zoals we die op de Julianalaan, het Emmaplein en de Nachtegaallaan hebben gerealiseerd. Het eindresultaat zal een levendig dorpsplein zijn met winkels, horeca, terrasjes en open ruimtes met veel groen'.

Planning
Het streven is dat Synchroon na de zomer in 2016 start met de bouw van het Vinkenplein project. De oplevering moet naar verwachting eind 2017 plaatsvinden. Op de website www.bilthovenbouwt.nl vindt men uitgebreide informatie over het totaalplan om het centrum van Bilthoven verder te verbeteren. Voor specifieke informatie over het Vinkenplein heeft Synchroon een aparte website ontwikkeld: www.vinkenpleinbilthoven.nl.

Een schets van het toekomstige Vinkenplein.
Een schets van het toekomstige Vinkenplein.