Jopie Barlo en Wouter Stormbroek waren 23 september 60 jaar getrouwd.
Jopie Barlo en Wouter Stormbroek waren 23 september 60 jaar getrouwd.

Grensoverschrijdende liefde

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Jopie Barlo (80) en Wouter Stormbroek (84) komen beide uit Lage Vuursche. Op 23 september 1955 trouwden zij en nadien woonde het echtpaar een mensenleven lang op de Zwaluwenhoeve aan de Vuursche Dreef in Hollandsche Rading. Daar werd dan ook het zestigjarig huwelijk uitbundig gevierd.

De Koudelaan in Lage Vuursche vormt de grens tussen De Bilt (Bilthoven) en Baarn (Lage Vuursche). Wouter Stormbroek woonde daar in Baarn en Jopie Barlo in De Bilt. Zij kenden elkaar niet alleen van de Koudelaan maar ook van de toenmalige School met de Bijbel in Lage Vuursche. Deze school was te vinden achter de NH Kerk. De school kende toen ook veel leerlingen afkomstig uit Hollandsche Rading. Wouter volgde nadien onderwijs aan de Landbouwschool in Maartensdijk en Jopie op de Oranje Nassau Mulo in Bilthoven. Jopie werkte voor haar huwelijk in de keuken van hotel restaurant de Lage Vuursche: 'Daar heb ik het koken geleerd'. De reactie van Wouter is alleszeggend: 'De liefde gaat nog elke dag door de maag'.

Zwaluwenhoeve
In 1960 kwam de (schoon-)familie Barlo op de Zwaluwenhoeve (Vuursche Dreef 118) in Hollandsche Rading te wonen. De Zwaluwenhoeve is de boerderij die behoorde bij Landgoed De Zwaluwenberg, een landgoed in Hilversum aan de Utrechtseweg 223-225. Wout Stormbroek werkte in Hollandsche Rading aanvankelijk als loonwerker. Het echtpaar kreeg vijf kinderen: 'Vijf meiden die allemaal een man troffen met al een ander beroep. Dus opvolging zat er niet direct in'. Rond 1970 kwam Stormbroek in contact met iemand die de eerste Charolais koeien (witte koeien) in Nederland had geïmporteerd. Wout raakte geïnteresseerd in deze beesten en starte met de opfok ervan. De Charolais koe is een Franse vleeskoe die zomer en winter in de vrije natuur zich prima redt. Het zijn rustige en lieve beesten, die snel groeien. Ze werden meestal in kuddes van 35 à 40 stuks uitgezet en begrazen heide- en bosgrond. De kalfjes worden in de vrije natuur geboren en blijven bij de moeder tot ze 9 maanden oud zijn. De Charolais koeien van Stormbroek werden overal uitgezet: in Lage Vuursche, op verschillende heidevelden in het Gooi en in een natuurgebied bij Oostzaan boven Amsterdam. Als hobby verzorgt Stormbroek nu nog zo'n 50 dieren.

Fries houtsnijwerk
Mevrouw Stormbroek vertelt enthousiast over haar hobby, terwijl zij de mooiste voorbeelden daarvan laat zien: 'Fries houtsnijwerk is het versieren van houten gebruiksvoorwerpen met de kerfsneetechniek. De term 'Fries', slaat niet alleen op Friesland. Het snijwerk met de kenmerkende patronen kwam voor in het hele noorden van Nederland en het gebied rondom de voormalige Zuiderzee. De houtsnijder tekent de patronen op het hout. Vaak wordt er lindehout gebruikt, dat is zacht en blank zonder veel noesten. Maar ook rozenhout, eikenhout en tropische houtsoorten zijn geschikt. Wij gebruiken een beiteltje en een klein scherp mesje. Met het beiteltje worden kerfjes van enkele millimeters in het hout gemaakt, met het mesje worden patronen uitgesneden. Vandaar de naam 'kerfsnede'.

Feest
Het eigenlijke feest werd later die dag op de Zwaluwenhoeve gevierd. Een speciaal opgestelde partytent bood onderdak aan de gasten voor een hapje en een drankje 'op eigen terrein'. Burgemeester Arjen Gerritsen bood namens het gemeentebestuur die dag nog gelukwensen aan.

De Zwaluwenhoeve in 1949 (foto uit de verzameling van Rienk Miedema).