Tekeningen werden gemaakt door de kinderen van de Martin Luther Kingschool.
Tekeningen werden gemaakt door de kinderen van de Martin Luther Kingschool.

Kerk, sport en ontspanning

Algemeen Algemeen

De komst van de groep vluchtelingen heeft veel losgemaakt in Maartensdijk en de andere kernen van de gemeente De Bilt: over het algemeen positieve (re-)acties. Steeds meer initiatieven werden voorgelegd en vervolgens uitgevoerd.

door Marijke Drieenhuizen

Woensdagavond kwam al de vraag van enkele vluchtelingen waarom de kerk op de Nachtegaallaan in Maartensdijk niet open was. Een vluchteling legde uit dat hij wilde bidden en danken voor zijn veilige aankomst in Nederland. Donderdag was de kerk open en kwamen er mensen om te bidden en te praten. Vrijdagavond was er een viering in het Engels en met een aantal tolken: zestig vluchtelingen kwamen, er werd gezongen en gebeden en er was ruimte voor contact.

Foto's en filmpjes
Een van de aanwezigen op de informatiebijeenkomst vertelde: 'Ik weet het niet hoor, ook binnen mijn vriendenkring zijn er veel gemengde reacties. Echt niet allemaal positief hoor'. Aan het eind van de avond stond ze in de rij om zich aan te melden als vrijwilliger. Donderdag was ze in de Vierstee. Eerst speelde ze met de aanwezige kinderen, regelde ze knutselspullen, later kwam ze met een andere vrijwilligster in contact met een groepje vluchtelingen die leeftijdsgenoten waren. Het idee ontstond om er even uit te gaan: er werden fietsen geregeld en samen fietsen ze  door het dorp en de bossen. Voordat ze terug gingen naar de Vierstee zijn ze mee naar huis gegaan. 'Het was een lange tijd geleden voor sommigen dat ze in een gewoon huis waren geweest'. Ze kregen thee en de verhalen kwamen los. 'Indrukwekkend'. Ook foto's en filmpjes van familie en de boottocht werden gedeeld.

Tekeningen
Donderdagmorgen was het druk op het schoolplein van de Martin Luther Kingschool. Ook hier gemengde reacties. Naast ouders die het tijdelijk onderbrengen van 100 vluchtelingen in Maartensdijk prima vonden ook bezorgde ouders met veel vragen maar ook ontwapenende reacties van kinderen - laten we tekeningen voor ze maken -. Die tekeningen zijn gemaakt en opgehangen in de eetzaal. Eén vluchtelinge wilde een tekening waar een huis en mensen op stonden bij zich houden, het herinnerde haar aan thuis.

Sport en ontspanning
SVM Maartensdijk nodigde kinderen uit om op zaterdag te komen voetballen, ze deden het graag. Zondagochtend is, op initiatief van een Maartensdijks echtpaar, een groep mensen gaan sporten bij Fysio Visscher in Groenekan. Een moeder uit Maartensdijk haalde zaterdag kinderen, ouders en wie mee wilde op om langs te gaan bij Zorgboerderij Nieuw Toutenburg. Ze waren er even uit, dieren konden geaaid worden en er was limonade. Een aantal vluchtelingen is in het weekend op uitnodiging bij mensen thuis geweest.