Voorlichting in de aula van het GroenhorstCollege.
Voorlichting in de aula van het GroenhorstCollege.

Crisisnoodopvang in Maartensdijk

Algemeen Algemeen

Van woensdagavond 30 september tot maandag 5 oktober 12.00 uur heeft de gemeente De Bilt 100 vluchtelingen tijdelijk ondergebracht in De Vierstee in Maartensdijk.

door Marijke Drieenhuizen

De vluchtelingen kwamen direct vanuit Ter Apel; sommige vluchtelingen waren een week onderweg geweest, vanuit het land van herkomst, anderen een maand. In eerste instantie was het de bedoeling dat deze crisisnoodopvang 72 uur zou duren. 

Crisisnoodopvang
Veel vluchtelingen bereiken Nederland en er is niet meer direct een plek voor iedereen. Het aantal wordt te groot. Veelal worden vluchtelingen opgevangen op speciale opvanglocaties. Deze kunnen echter de toestroom niet meer verwerken. Daarom wordt gemeenten de vraag gesteld om crisisnoodopvangplekken beschikbaar te stellen, teneinde te voorkomen, dat vluchtelingen geen dak boven hun hoofd hebben.

De crisisnoodopvang in Maartensdijk is goed verlopen: er is veel ondernomen om de vluchtelingen een prettig tijdelijk verblijf te bieden. Veel vrijwilligers zetten zich hiervoor in , waaronder vrijwilligers van het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk De Bilt.

Informatiemomenten
Dinsdag 29 september ontvingen omwonenden een brief met uitleg. Woensdag werd De Vierstee in gereedheid gebracht, mede door de inzet van de Vrijwillige Brandweer van Maartensdijk aangevuld met mensen uit andere kernen. Er werd een informatiepunt ingericht in het Servicecentrum Maartensdijk, een lokale cateraar werd gezocht en de scholen werden ingelicht. 's Avonds volgde een goed bezochte informatiebijeenkomst voor inwoners, geleid door Leo Fijen, waarin burgemeester Arjen Gerritsen de aanwezigen informeerde, gevolgd door  de mogelijkheid vragen te stellen. De insteek was overwegend positief en begripvol  met een enkele kritische kanttekening. Na afloop konden de aanwezigen zich desgewenst melden als vrijwilliger; veel mensen deden dat ook. Vrijdag tegen de avond heeft burgemeester Gerritsen toegestemd in een langer verblijf. Ook hiervan zijn omwonenden direct op de hoogte gebracht. Naast dit alles heeft de gemeente De Bilt vanaf dinsdag 29 september 14.00 uur (het moment dat het verzoek tot crisisnoodopvang werd gedaan) een liveblog geopend op haar website. Hier verscheen steeds relevant nieuws.