Taart met tomaat voor Vitrasmedewerkers.
Taart met tomaat voor Vitrasmedewerkers.

SP De Bilt bezoekt Vitras Thuiszorg

Algemeen Politiek

Woensdag 30 september is Tom Wanders, voorzitter van de plaatselijke SP afdeling, samen met bestuurslid Marisca van der Burgh op bezoek geweest bij een team thuiszorgmedewerkers van Vitras. Een door bakker Roel mooi opgemaakte taart met de tekst: 'SP de Bilt waardeert jullie', werd met enthousiasme in ontvangst genomen.

Van der Burgh: 'We vinden het hard nodig, dat thuiszorgmedewerkers een grote pluim krijgen voor hun werk: zorg verlenen terwijl onder je voeten de zorg wordt afgebroken door bezuinigingen. We willen ook graag uit hun mond horen hoe het bij de Vitras gaat'.

Papierwinkel
Tijdens de ontmoeting ging het gesprek o.a. over de ontwikkelingen in de zorg en de wederzijdse bezorgdheid daarover. Zo vertelden de thuiszorgmedewerkers over wat zij allemaal zien als gevolg van bezuinigingen in hun werk: grote administratieve papierwinkel, die op het werk drukt. Dat gaat van de tijd af dat er praktisch zorg verleend kan worden. Tevens melden sommigen dat zij taken van anderen overnemen omdat deze collega's tijd tekort hebben wegens bezuinigingen op arbeidsplaatsen.

Zorgplan
Wanders: 'Wij hebben ook het Zorgplan van Renske Leijten toegelicht en meegegeven. Daarin werkt de SP een Publieke Zorgverzekering uit, die in de plaats komt van de huidige Vrije Markt-zorgverzekeraars. Het plan is doorgerekend door het Centraal Planbureau en zou zo van start kunnen. Bij andere politieke partijen ontbreekt nu nog de steun, maar in de maatschappij groeit het aantal voorstanders. Het haalt de tweedeling in de zorg weg en geeft de professional weer zijn autonomie terug. Het bespaart miljoenen aan onnodige reclame en concurrentie'. Tevens zijn er SP-meldlijnkaarten uitgedeeld. Cliënten kunnen zo melding maken van eventuele problemen rond voorzieningen. Thuiszorgmedewerkers horen daar vaak van en kunnen zo cliënten helpen door te verwijzen. Op 21 oktober bezoekt een SP delegatie thuiszorgmedewerkers van de Bilthuysen in de Bremhorst.
(Marisca van der Burgh)