De mensen hadden vaak niets bij zich: in De Vierstee was een ruimte ingericht met tweedehands kleding, schoenen en speelgoed voor de kinderen.
De mensen hadden vaak niets bij zich: in De Vierstee was een ruimte ingericht met tweedehands kleding, schoenen en speelgoed voor de kinderen.

Rustpunt voor vluchtelingen

Algemeen Algemeen

De vluchtelingen die woensdagavond aankwamen in De Vierstee waren veelal moe. Vooraf was niet bekend wat de samenstelling van de groep zou zijn. Bij aankomst bleek het om een gemengde groep te gaan: vrouwen, kinderen en mannen uit negen verschillende landen.

door Marijke Drieenhuizen

De zaal werd daarom in tweeën gesplitst, aan de ene kant was plek voor de vrouwen en kinderen, de mannen kregen de andere kant toebedeeld. Op de bedden lagen naast een slaapzak en handdoek ook een tandenborstel, tandpasta, zeep en shampoo. Veel mensen hadden niets bij zich, vaak wel een telefoon om contact te houden met familie.

In De Vierstee heerste rust; het was moeilijk voor te stellen dat hier een groep van 100 mensen verbleef. In de toneelzaal stonden tafeltjes met stoelen opgesteld: sommige mensen zochten contact, anderen zaten alleen. Er werd gezorgd voor drie maaltijden per dag en er was steeds koffie, thee, water en limonade beschikbaar. Continu was er iemand vanuit de gemeente aanwezig, naast mensen van het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk. Daarnaast waren er ook vier tolken. De hand en spandiensten werden steeds verricht door tien tot vijftien vrijwilligers, mensen uit Maartensdijk maar ook uit de andere dorpen. Stichting Mens De Bilt coördineerde de aanmelding en inzet van vrijwilligers en zette ook de buurtsportcoaches en de jongerenwerkers in.

Kleding
De tweede sportzaal was deels ingericht als sportruimte en deels als 'winkel'. Er was kleding en speelgoed. Veel mensen waren de eerste dag vooral op zoek naar ondergoed, later kwamen ze ook voor schoenen, extra kleding, jassen en speelgoed voor de kinderen. De mensen liepen veelal op slippers, soms enkele maten te klein. Het weer was beter dan gemiddeld, daarom was het moeilijk uit te leggen dat het verstandig zou zijn om ook sokken, truien en winterjassen mee te nemen.

Facebook
Sommige vrijwilligers hebben grote groepen vrienden op facebook: zij plaatsten oproepen voor extra schoenen in kleine maten en grote boodschappentassen waar de mensen hun spullen in konden doen. Er werd gereageerd op deze oproepen en spullen werden gebracht. Ook was er vanaf donderdag een Maartensdijker actief die de vuile was opgehaalde, verdeelde over een groep mensen waardoor het de volgende dag schoon weer teruggebracht kon worden. Steeds meer initiatieven ontplooiden zich.