Logo vierklank.nl
(foto: Jacqueline van den Boom)
(foto: Jacqueline van den Boom)
Algemeen

Welke kern wint de Energy Battle?

Dit najaar start BENG!  een energiebeparingswedstrijd tussen inwoners van de zes kernen van de gemeente en ook u kunt daaraan meedoen! Waar gaat het om? In elke kern gaat een team van 5 deelnemers aan de slag om thuis zoveel mogelijk energie te besparen met behulp van een energiemonitor: de Wattcher. Dit apparaatje kan eenvoudig aangesloten worden in de meterkast. Het reageert op het aan- of uitzetten van een apparaat en zo zie je waar energie wordt verbruikt en wat je kunt besparen. 

In andere gemeenten doen ze al langer mee en dat leverde de deelnemers een gemiddelde besparing op van 15% elektra en 16% gas. Een van hen vertelt: "Het mooie van deze wedstrijd is dat je je op een positieve manier bewust wordt van je energieverbruik. Dankzij de Energy Battle werd het een sport om zoveel mogelijk te besparen. Zo kwamen wij er thuis achter dat we 's avonds 5 spotjes van elk 50 watt aan hadden staan. Die zijn nu vervangen door LED-lampen."

Elma Roelvink, programmamanager bij BENG!, verwacht er veel van: "Het leuke is ook dat de teamleden onderling tips uitwisselen om het als team nog beter te doen. En wat is er mooier om bijvoorbeeld als team van Westbroek dat van Bilthoven te verslaan?" Elma is nog volop bezig met de voorbereidingen, maar mensen die mee willen doen, kunnen zich nu al aanmelden via energybattle@beng2030. Wel is deze eerste keer het aantal deelnemers beperkt en om technische redenen kunnen woningen met zonnepanelen helaas niet meedoen. Bij de selectie van de deelnemers zal voorrang worden gegeven aan de leden van BENG!

Maar wie dat nog niet is, kan het natuurlijk wel worden: www.beng2030.nl.

Meer berichten