Logo vierklank.nl
Applaus van raadslid Dolf Smolenaers (D66) en burgemeester Arjen Gerritsen voor beeldhouwer Taeke de Jong. (foto Theo de Jong)
Applaus van raadslid Dolf Smolenaers (D66) en burgemeester Arjen Gerritsen voor beeldhouwer Taeke de Jong. (foto Theo de Jong)
Algemeen

Onthulling koningsportret in Mathildezaal

In aanwezigheid van beeldhouwer Taeke de Jong, burgemeester Arjen Gerritsen en leden van de gemeenteraad werd woensdag 23 september een nieuwe bronzen portret van koning Willem-Alexander in de Mathildezaal van gemeentehuis Jagtlust onthuld.

door Walter Eijndhoven

In de zaal worden al de portretten van de voorgaande vier vorst(-inn)en getoond; hierdoor is het gemeentehuis nu vijf beeltenissen van het koningshuis rijk. In overheidsgebouwen is het traditie een portret van het staatshoofd te laten zien. Om deze reden kan de bezoeker in de raadszaal de 'Vier Vorstinnen' in brons vinden, bestaande uit koningin-regentes Emma en de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Beeld
Nadat Willem-Alexander de troon besteeg, kreeg Taeke de Jong opnieuw de opdracht een bronzen beeld van de nieuwe koning te maken. De Jong: 'Dit keer was het moeilijker om een goede gelijkenis te krijgen, dan bij de 'Vier Vorstinnen'. Uiteindelijk is het mij toch gelukt. Het beeld van de koning heb ik geplaatst voor een houten achterwand, zodat er geen ruis vanuit de omgeving optreedt. Verder zijn de portretten zo geplaatst dat er altijd oogcontact is tussen gemeenteraadslid en vorst'. De beeldhouwer heeft iets met het koningshuis. De Jong: 'In 1986 heb ik meegedaan met de Elfstedentocht, precies in dat jaar reed, toen nog kroonprins Willem-Alexander, ook mee met de tocht der tochten'. Nu, na 29 jaar kruist koning Willem-Alexander weer het pad van de beeldhouwer.

Meer berichten